Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben een labradoodlepup gekocht met een contract waarin een boeteclausule staat van 10.000 € bij niet castratie binnen 1 jaar. Brief gezonden naar fokker dat dierenarts hem niet wil castreren omdat er geen noodzaak voor is. Nu hebben we een brief ontvangen van een advocaat dat we én de boete moeten betalen én de hond binnen twee weken gecastreerd moet zijn anders volgt een dagvaarding.
Wij hebben het advies van de dierenarts gevolgd en dit ook expliciet aangegeven aan de fokker.
De fokker betreft een onderneming, al staat op het contract als verkoper genoemd de persoonsnaam van de fokker.

Dit is geen verboden bepaling in verkoopcontracten van pups , maar de boete moet wel in verhouding staan met het doel wat wordt beoogd ermee te bereiken. Ik denk in dit geval een economisch doel , en waarschijnlijk raszuiverheid te waarborgen van de eigen fokkerij, Soms legt een rechter een bepaling als dit terzijde omdat het onredelijk bezwarend wordt geacht te zijn, ook moet u in dat licht zien hoe de KNMvD over neutralisatie denkt en dierenartsen hierin adviseert, lees bijvoorbeeld hun standpunt https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/67/KNMvD_standpunt%20vroegcastratie.pdf

Hier is een link naar hun website https://www.knmvd.nl/


In een rechtszaak of de communicatie die daarvoor zich afspeelt, moeten deze inzichten zeker ook gewicht hebben gespeeld. Bovendien is mijn mening dat de fokker wel erg snel op hard speelt; hij zou u ook kunnen voorzien van namen van dierenartsen die er anders over denken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag