Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bij heruitgifte erfpacht, bleek dat gemeente Den Haag geen taxatie kon doen, omdat bleek dat het achterpad, met apart kadastraal nummer, niet in de koopovereenkomst vermeld staat. De oorspronkelijke eigenaar die de erpachtovereenkomst is aangegaan is destijds overleden en de erven hebben het huis in 1989 verkocht zonder het pad in de koopovereenkomst op te nemen. In 2009 hebben wij het pand gekocht, alweer zonder dat het pad in de koopovereenkomst werd vermeld. Wij wisten van niets, dachten dat het pad van de gemeente was.
Nu wil de gemeente dat wij dit alsnog in orde maken. Moeten wij nu de notaris inschakelen (de notaris die onze koop geregeld heeft werkt niet meer) om dit alsnog te regelen? Die zal er een hoop werk aan hebben, er zijn 8 erfgenamen die hun medewerking moeten verlenen. Is dit uberhaupt ons probleem? Wat gebeurt er als wij niets doen?

De vraag is inderdaad of er een probleem is. De erfgenamen zullen eigenaar van het pad zijn en als u het pad rechtmatig wilt (blijven)gebruiken is dit iets tussen u en de eigenaar.

Indien u de grond waarop uw woning staat in erfpacht heeft van de gemeente, zie ik niet in waarom de gemeente deze grond niet zou kunnen waarderen.

Wat wel een rol zou kunnen gaan spelen is als de eigenaren van het pad, het recht van u om van het pad gebruik te mogen maken willen gaan regelen via een erfdienstbaarheid (recht van overpad). Dan zal de gemeente wel moeten worden betrokken, omdat het recht van overpad dan ten gunste van het perceel van de gemeente zal worden gevestigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het punt is wel dat de erfgenamen niet eigenaar zijn maar degenen die het pad in erfpacht hebben van de gemeente. Zij zijn zich hier hoogstwaarschijnlijk totaal niet van bewust. Volgens de gemeente behoort het pad bij ons pand en wij -en de vorige eigenaar voor ons - betalen de canon, ook voor het pad.


Dan is nog steeds de vraag wat u wil. U bent geen erfpachter van het pad, maar u betaalt wel erfpachtcanon voor het pad. Ik ga er van uit dat u het pad ook wil blijven gebruiken? In dat geval begrijp ik de houding van de gemeente. Zolang er erfpachtcanon betaald wordt heeft de gemeente geen aanleiding om actie te ondernemen. Aan de andere kant zal zolang u de canon blijft betalen niemand u het gebruik van het pad ontzeggen. Als de gemeente de hoogte van de erfpachtcanon wil verhogen, zal de gemeente de erfpachter (de erfgenamen dus) moeten opsporen en bij hen de canon moeten gaan innen. De erfgenamen zullen daartoe niet willen overgaan en dan zou u kunnen voorstellen om de erfpacht over te nemen. Hiervoor zal wel een notariƫle akte vereist zijn en de gemeente kan verlangen dat u de kosten hiervan voor uw rekening neemt. U zou kunnen overwegen om de gemeente met een brief aan te zeggen dat u niet de erfpachter bent van het pad en dat u in het vervolg de canon niet meer zult voldoen. U kunt zelfs het standpunt innemen dat u onverschuldigd canon heeft betaald en dat u de afgelopen vijf jaar terugbetaald wil hebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag