Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Geachte heer, mevrouw.
Ik heb laatst een ongeluk gehad.
Ik ging met mijn fiets (met mijn dochtertje in het voorzitje) de stoep op omdat ik bij een zebrapad (lopend met de fiets) over wou steken.
Ik steek daar altijd over omdat het een drukke straat is.
Ik stond met mijn fiets (nog tussen de benen) op de stoep en neem 1 a 2 stappen, om iets verder de stoep op te komen. Ik sta op dat moment nog gedeeltelijk met mijn rug naar de straat/zebrapad. Het is dus mijn doel om recht voor het zebrapad te komen en netjes over te kunnen steken.
Maar zover komt het niet, want na die 1 a2 stappen verlies ik mijn evenwicht en kom ik ten val.
Ik val terug (om) op het zebrapad.
Op het moment dat ik daar lig, rijdt er een scooter tegen mijn hoofd aan. Ik lig dus op het zebrapad.
Ik heb er een hersenschudding aan overgehouden.
Maar nu wil de bestuurder van de scooter mij aansprakelijk stellen omdat hij mij moest ontwijken op het zebrapad (hij heeft me dus wel geraakt) en daardoor zelf ten val is gekomen. Hij heeft schade aan zijn scooter. En later schreef hij ook dat hij schade heeft aan zijn jas, broek en telefoon.
Nu is het mijn vraag of ik hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld, aangezien ik per ongeluk viel en ook nog (terug) op het zebrapad.
Ik was op dat moment helaas niet verzekerd voor aansprakelijk. Nu wel weer. Maar die kunnen natuurlijk niets voor me doen aangezien het buiten de verzekerde periode plaatsvond.
Graag hoor ik van u.
Alvast hartelijk dank.

Wat vervelend dat u dit ongeval is overkomen! Aansprakelijkheid in het verkeer is geregeld in een speciale wet. Op basis daarvan heeft u als voetganger of fietser altijd recht op 50% van uw (letsel)schade indien u door een motorvoertuig (bijvoorbeeld een scooter) bent aangereden. Gezien de situatie schat ik zelf in dat u meer dan 50% van uw schade vergoed krijgt. Omdat u naar letsel aan het ongeval hebt overgehouden, is het van belang om de scooterrijder aansprakelijk te stellen. Al uw schade, zoals medische kosten, wellicht ook inkomensverlies kan dan verhaald worden. Ook heeft u recht op smartengeld.

Met betrekking tot de claim tegen u zou ik mij niet teveel zorgen maken. Indien een motorvoertuig stelt schade te lijden als gevolg van een fietser of voetganger, dan heeft hij volgens de wet niet zomaar recht op een schadevergoeding.

Ik wil u graag helpen. Dit is uiteraard volledig kosteloos voor u. Dan verhaal ik voor u uw schade en zal ik ook verweer voor u voeren tegen de scooterrijder

Beoordeel dit antwoord:

De rechtbank zal, gelet op de stellingen over een weer, allereerst dienen vast te stellen of bestuurder scooter aansprakelijk is voor het ongeval, met andere woorden of bestuurder scooter jegens u toerekenbaar onrechtmatig heeft gehandeld. De bestuurder scooter heeft, door zonder verkeersnoodzaak af te remmen een verkeersregel overtreden, althans heeft hij onzorgvuldig jegens u gehandeld tot het naderen van een voetpad, waarbij u tracht over te steken.

Als voetganger/fietser liep u een veel groter risico op aanzienlijke schade dan bestuurder scooter, zodoende zal u 100% schade kunnen claimen. Aldus een gewezen vonnis van de rechtbank Middelburg.

Beoordeel dit antwoord:

Ik wens u allereerst een spoedig herstel toe!
U heeft inderdaad recht op minimaal 50% schadevergoeding. De andere 50% zal afhankelijk zijn van de schuldvraag. Op basis van uw toelichting ziet het er naar uit dat de scooter aan het kortste eind zal trekken en u uw schade volledig vergoed gaat krijgen. Dit hangt natuurlijk af van getuigen over en weer en de situatie welke de rechter dient te beoordelen in het geval het tot een geschil komt. Het is aan te bevelen in zulke gevallen een letselschadespecialist in te schakelen die kan opkomen voor uw belangen en de schade kan claimen. De juridische kosten zullen door de tegenpartij worden voldaan als aansprakelijkheid volledig wordt erkend, zodat u zelf niets hoeft bij te dragen in dit geval.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag