Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo. Mijn vader had een vriendin. En ze woonden samen. Mijn vader is 2 jaar geleden overleden en mijn vader heeft geregeld dat ze een vruchtgebruister is en dat ze in de woning mag blijven wonen. Anderhalf jaar geleden heb ik volmacht gekregen van de rekening van haar en mijn vader. Dus een en of rekening. Maar ben achter gekomen dat ze veel geld weggeeft aan anderen. Mijn vraag is...mag ik ook geld afhalen van die en of rekening? Of is dit strafbaar.

De vraag is of de vriendin van uw vader een vruchtgebruik heeft gekregen met de bevoegdheid van "vertering" of dat zij alleen recht heeft op de opbrengsten van het vermogen van uw vader. Dit moet geregeld zijn in het testament van uw vader.

In het eerste geval kunt u er niets tegen doen dat de vriendin het geld "weggeeft". In het andere geval handelt de vriendin wel in strijd met het vruchtgebruik. U kunt haar daarop aanspreken en als zij geld blijft weggeven (waardoor het saldo op de rekening zakt onder de helft van het saldo per overlijdensdatum van uw vader), dan kunt u de helft van uw vader opnemen en op een speciale rekening (ervenrekening) plaatsen, waarvan alleen de rente toekomt aan de vriendin, maar waarover zij en u verder alleen gezamenlijk (en/en) kunnen beschikken. Dit is een praktische oplossing waarbij het vruchtgebruikvermogen in stand blijft, maar de opbrengst (de "vruchten") toekomenen aan de vriendin van uw vader.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag