Stel vraag

Particulier


Na het bouwen van een illegaal schuurtje in de voortuin hebben wij een dwangsom opgelegd gekregen van €2500. Het desbetreffende schuurtje was 3 breed bij 1 diep en 1,60 hoog. Het schuurtje moest teruggebracht worden naar 2x1x1 om te voldoen aan de regels voor vergunningsvrij bouwen. In oktober kregen we het handhavingsbesluit binnen. Binnen 6 weken moesten we het schuurtje aanpassen. Mijn vriend was destijds op zakenreis en eind oktober zou ik hem achterna komen om samen vakantie te vieren. Ik heb toen in mijn eentje het schuurtje zo goed en zo kwaad als dat ging aangepast. Maar nu bleek afgelopen januari dat ik niet goed gemeten heb. Het schuurtje was nog 16cm te lang: 2,16x1x1 ipv 2x1x1. Daarom is de dwangsom van rechtswege verbeurd. Ik heb hier gelijk achteraan gebeld en aangegeven dat het absoluut niet de bedoeling is geweest het schuurtje nog een paar centimeter te groot te laten en dat het ging om een vergissing, We hebben gelijk dat weekend erna het schuurtje nog verder verkleind naar de toegestane afmetingen. Er is toen ook weer een toezichthouder langs geweest om te bevestigen dat het schuurtje nu voldeed aan de afmetingen voor het vergunningsvrij bouwen. Ik had gehoopt dat daarmee de dwangsom misschien ook van tafel zou zijn, maar dit is niet het geval. We moeten de volledige dwangsom van €2500 betalen. Ik vind dit een vreselijk hoge boete voor een vergissing. Wij willen dan ook een bezwaar indienen. Nu is mijn vraag hoe we dit het beste kunnen aanpakken? En is de dwangsom die is opgelegd normaal voor wat naar mijn mening een kleine overtreding is?

Wat u beschrijft, lijkt mij mogelijk in strijd met de normale gang van zaken bij dit soort overtredingen. Meestal wordt een voortraject gevolgd waarbij voordat een dwangsombesluit wordt genomen, eerst de kans (soort van waarschuwing) wordt geboden om de overtreding "vrijwillig""te beeindigen.

Echter als eenmaal het dwangsombesluit is genomen en u zonder bezwaar te maken de termijn waarbinnen u de overtreding moet beeindigen, voorbij laat gaan en niet geheel de overtreding beeindigt, dan kunt u tegen dit besluit niets meer doen. Of vervolgens de dwangsom ook daadwerkelijk geincasseerd wordt en of dit terecht is, is een tweede vraag. Als u de dwangsom niet "vrijwillig" betaalt, kan de gemeente u dmv. een dwangbevel tot betaling gaan dwingen.
Hiervoor zal een beslissing tot invordering moeten worden genomen. Tegen deze beslissing kunt u bezwaar aantekenen en kunt u aangeven waarom u vindt dat niet tot incassering van de op zich wel verschuldigde dwangsom kan worden overgegaan. Overigens moet u er wel van uitgaan dat in de rechtspraak de lijn is dat alleen in heel bijzondere omstandigheden incasso van een verbeurde dwangsom niet of niet geheel behoort plaats te vinden. In hetgeen u beschijft lees ik dergelijke omstandigheden niet. Een dwangsom van € 2.500 lijkt mij als zodanig niet onevenredig voor de aanvankelijke overtreding, hoewel een andere opbouw van de boete wel mogelijk was geweest, bijv. door een boete per dag tot een maximum van € 2.500.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag