Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze buren hebben recht van overpad om op de minst belastende wijze naar de openbare weg te komen. Het gaat over een stukje grond die de buren hebben gekocht om hun auto's te parkeren. Ze rijden echter met hun auto over ander halve parkeervak heen die wij dus altijd vrij moeten houden volgens de buren. De parkeervakken is onze grond. Wij hebben het huis gekocht en hadden al gelijk hier een conflict over. Volgens ons is de minst belastende wijze lopend tussen onze auto's door. Zij kunnen namelijk ook hun terrein oprijden via de andere zijde.

Hebben wij nu gelijk en mogen we het dicht maken of hebben de buren gelijk.

Een recht van overpad (of recht van uitweg) is het recht om van andermans grond gebruik te mogen maken. Denk aan iemand die over een stukje van de grond van zijn buurman naar zijn huis loopt omdat deze grond tussen de openbare weg en zijn woning is gelegen. Het recht van overpad is een erfdienstbaarheid en kan ontstaan door vestiging (expliciete toestemming van de eigenaar van het dienende erf) of verjaring (de gebruiker gebruikt de grond al jaren).

De eigenaar van het dienende erf mag niet zomaar een maatregel treffen die in strijd is met de erfdienstbaarheid aan het heersende erf. Een erfdienstbaarheid houdt een inbreuk op het recht van de eigenaar van het lijdend erf in en de eigenaar van het heersend erf een erfdienstbaarheid op de voor de andere eigenaar minst bezwarende wijze dient uit te oefenen, ex lege art. 5: 70 BW

U kunt dus verzoeken om de meest praktische wijze aan te nemen voor het recht van overpad.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de terugkoppeling. Dus als ik het goed begrijp als het voor ons belastend is dat hij met zijn auto over ons stukje heen rijdt. Wij hem kunnen verzoeken dit voortaan alleen lopend te doen zodat wij weer gebruik kunnen maken van de parkeervelden. Wanneer verjaard een erfdienstbaarheid wij wonen er pas vijf maanden de afspraak was met de vorige eigenaar


Wilt u dus, in navolging van de inleiding, een erfdienstbaarheid van overpad door bevrijdende verjaring verkrijgen, dan dient u in ieder geval twintig jaar het bezit over het recht van erfdienstbaarheid te hebben gehad.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag