Stel vraag

Particulier


Goedemiddag,

Ik heb een vraag betreffende een ontruiming die 1 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Deze ontruiming was middels een vonnis uitgesproken op basis van een huurachterstand terwijl er geen sprake van een huurachterstand was. Ook is er geen rekening gehouden met huurdersbescherming en heeft mij dit al met al bijna 9.000 EUR gekost. Kan ik na 1 jaar nog steeds in hoger beroep gaan, die ruim 9.000 EUR ergens verhalen en wat zijn de eventuele kosten voor een hoger beroep in een zaak als deze?

Bij voorbaat dank,

Hoger beroep is niet meer mogelijk in uw zaak. U zou wel een herroeping van het vonnis kunnen aanwenden, tenzij, het vonnis in 'kracht van gewijsde' is gegaan.

Een vonnis kan worden herroepen als:
- het berust op bedrog door de wederpartij in de procedure gepleegd;
- het berust op stukken, waarvan de valsheid na het vonnis is erkend of in een rechterlijke is
vastgesteld;
- de partij na het vonnis stukken van beslissende aard in handen heeft gekregen die door toedoen
van de wederpartij waren achtergehouden.

Het begrip bedrog wordt door de Hoge Raad ruim uitgelegd. Uit arresten van de Hoge Raad blijkt dat van bedrog sprake is als een partij door een oneerlijke proceshouding heeft belet dat in de procedure feiten aan het licht komen die tot een voor de wederpartij gunstige afloop van die procedure zouden hebben kunnen leiden en dat ook verzwijging van zulke feiten bedrog kan opleveren. Hieronder vallen ook het uitlokken van een valse getuigenverklaring en het verzwijgen van feiten die ertoe zouden kunnen leiden dat de wederpartij de procedure wint.

Van valsheid van stukken is sprake als het gaat om onechtheid of onwaarheid. Als de wederpartij dit weigert te erkennen dan kan de valsheid worden vastgesteld door een rechter. Stukken van beslissende aard zijn stukken die de uitspraak anders zouden hebben doen uitvallen als de rechter ermee bekend was geweest.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag