Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste medewerker:

Binnen ons zangkoor, een vereniging is statutair vastgesteld dat een bestuurslid maximaal drie zittingstermijnen van twee jaar in het bestuur mag zitten.

Op dit moment lukt het ons niet om een nieuwe penningmeester ter vinden. De huidige penningmeester, zij heeft drie zittingstermijnen achter de rug, is bereid om nog een termijn aan te blijven.

Kunnen we, bij unaniem akkoord van alle leden op de Algemene ledenvergadering, om onze eigen statuten heen?

Zo nee: wat zijn de consequenties?
Graag hoor ik van u,

Met vriendelijke groet,

Nee, statuten moeten ook door de ledenvergadering worden gerespecteerd en besluiten genomen in strijd met de statuten zijn nietig of vernietigbaar, zie artikel 2:14 en 2:15 Burgerlijk Wetboek.

Ik ken de statuten van uw vereniging niet, maar vaak gaat dit soort bepalingen over aaneengesloten termijnen. Misschien is het een optie dat de penningmeester aftreedt en over een maand weer wordt benoemd?
Wel moet dan in de tussentijd nog sprake blijven van een "bestuur". Meestal wordt hier wel aan voldaan omdat goede statuten wel een vangnet hebben voor het geval een bestuur tijdelijk niet compleet is.

Verder is het natuurlijk de vraag of het niet wenselijk is om de statuten aan te passen, zodat dit soort situaties vermeden kunnen worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag