Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben met een aantal bewoners in onze wijk een mandeligheid voor een stuk straat tussen onze huizen en parkeerplaats.
Nu zou ik graag willen weten hoe het zit met evt aansprakelijkheid, mocht iemand over ons terrein lopen en daardoor letsel oplopen door bijv. een slecht onderhouden straat.
En is daar iets tegen te doen, bijv. plaatsen van bordjes o.i.d.
in hoeverre kunnen wij als bewoners aansprakelijk gehouden worden.

De eigenaar(s) van de oppervlakte zijn ook aanspreekbaar voor de gevolgschade. Gevolgschade is schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich van directe schade: de vermogensschade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis, ex lege art. 6: 95 BW.

Bijvoorbeeld de schade die is ontstaan door het bluswater bij een brand. De brand heeft deze schade niet rechtstreeks veroorzaakt maar de waterschade is wel een gevolg van de brand. In het aansprakelijkheidsrecht komt de term gevolgschade veelvuldig voor. Bij verzekeringen wordt vergoeding van gevolgschade vaak uitgesloten.

Zodoende, moet u ' allen ' zorg dragen voor de veiligheid. U zou, bij mogelijkheid, een bord kunnen plaatsten voor betreden op eigen risico. .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als je een bord plaats, betreden op eigen risico, ben je dan gevrijwaard van evt aansprakelijkheid, gevolgschade of wat dan ook?


U kunt zich dan allen beroepen op het een 50% vergoeding, tenzij, aannemelijk is dat er een vorm van eigen schuld aanwezig is. Vandaar, het bord 'betreden op eigen risico'. Volledige uitsluiting van aansprakelijkheid is volgens wetgeving niet toelaatbaar, maar u kunt het hiermee wél beperken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag