Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn bovenbuurvrouw zet haar fiets bij mij in de voortuin. Ik heb een benedenwoning en daar hoort de voortuin bij. Zij heeft recht van overpad, maar ze wil ook haar fiets in de tuin zetten. Ze wil hem op mijn verzoek ook niet weghalen. Mag dat zomaar?

Een recht van overpad (of recht van uitweg) is het recht om van andermans grond gebruik te mogen maken. Denk aan iemand die over een stukje van de grond van zijn buurman naar zijn huis loopt omdat deze grond tussen de openbare weg en zijn woning is gelegen. Het recht van overpad is een erfdienstbaarheid en kan ontstaan door vestiging (expliciete toestemming van de eigenaar van het dienende erf) of verjaring (de gebruiker gebruikt de grond al jaren).

De eigenaar van het dienende erf mag niet zomaar een maatregel treffen die in strijd is met de erfdienstbaarheid aan het heersende erf. Een erfdienstbaarheid houdt een inbreuk op het recht van de eigenaar van het lijdend erf in en de eigenaar van het heersend erf een erfdienstbaarheid op de voor de andere eigenaar minst bezwarende wijze dient uit te oefenen, ex lege art. 5: 70 BW

U kunt dus verzoeken om de meest praktische wijze aan te nemen voor het recht van overpad.

Beoordeel dit antwoord:

Er is een recht van overpad om te komen en te gaan met de fiets op de minst belastende wijze, zo vereist de wet . Het recht houdt al niet in het parkeren van de fiets tenzij dit bestendig zeer lang gebeurt. Van deze afspraak is mij niets bekend dus u mag het parkeren weigeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gebeurt al jaren, maar ik vind het eigenlijk heel vervelend dus ik wil dat ze ermee stopt. Maakt het uit dat ze het al lang doet en er nog niet eerder iets van is gezegd?


Hoe lang staat u het toe? En is er bij de notaris en dus ook in het kadaster dit recht vast gelegd om te komen en te gaan met fiets?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gebeurt al jaren, maar ik vind het eigenlijk heel vervelend dus ik wil dat ze ermee stopt. Maakt het uit dat ze het al lang doet en er nog niet eerder iets van is gezegd? Er is niets bij de notaris vastgelegd.


Daar het zo is dat u het al jaren toestaat is het een gewoonte geworden. Temeer het hier om regelend recht betreft, moet u eerst in conclaaf gaan met de bovenbuurvrouw.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag