Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,

Ik heb 2 kinderen, beide van een andere vader. Voor de oudste is er geen ouderschapsplan, maar voor de jongste wel.

Nu heb ik een nieuwe partner, en willen we gaan samenwonen. Echter, vanwege omstandigheden heb ik geen familie of iets wat mij verbind aan waar ik nu woon. Dus willen we gaan samenwonen in het huis van mijn partner. Alleen is dat 100 km van zijn woonplaats vandaan en mag ik officieel maar 15 km van hem vandaan verhuizen.

Ik weet dat ik met hem daarover in overleg moet, maar wat als hij niet mee gaat werken? Hoe veel kans maak ik dat een rechter juist in mijn nadeel beslissen zal?

Mijn dochter is 1 x per 2 weken het weekend en 1 doordeweekse dag bij haar vader.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Allereerst is het van belang om goed te overleggen met de vader. Vaak zijn vaders bang dat zij hun kind minder kunnen zien door de verhuizing. Misschien kan u de angst bij de vader wegnemen.
Stel het komt toch tot een rechtszaak, dan is het van belang een goed onderbouwd verzoek in te dienen. Met name het goed onderbouwen van de noodzaak tot verhuizing is essentieel. De rechter maakt een belangenafweging en dient met alle relevante omstandigheden van het geval rekening te houden. Niet alleen de belangen van het kind, maar ook de belangen van de moeder/vader.
In de jurisprudentie (eerdere uitspraken van rechters) is geen eenduidig beeld te zien, omdat de omstandigheden van het geval telkens anders zijn. Een aantal factoren worden echter wel door de rechter van groot belang geacht:
• Vrijheid van een ouder om zijn/haar leven opnieuw te beginnen;
• De noodzaak om te verhuizen;
• Een goede voorbereiding van de verhuizing;
• Aanbieden van alternatieven of compensatie voor de vermindering van de omgangsmogelijkheden;
• De extra kosten van de omgang na de verhuizing;
• Welke omgangsmogelijkheden er reëel na de echtscheiding zullen zijn;
• Bestendigheid van een nieuwe relatie van de verhuizende ouder; bij een prille relatie zal de ouder meestal geen toestemming krijgen;
• De mate waarin ouders nog in staat zijn tot overleg;
• Het feit dat een ouder aangeeft niet te zullen verhuizen als de rechtbank geen vervangende toestemming geeft.

Het feit dat in het ouderschapsplan staat dat mevrouw maar 15 km van vader mag verhuizen is een nadeel, want afspraak is afspraak. Een rechter zal kijken naar de bovengenoemde punten en overige omstandigheden. Of hij dan in het nadeel van mevrouw zal beslissen kan ik op basis van deze informatie niet zeggen. Ik denk dat het belangrijker is eerst goed te overleggen, want vaak zit in een overleg de meeste mogelijkheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag