Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De buurman speelt piano en hij geeft ook privéles aan huis. Hij woont er al 12 jaar en hij geeft al 6 jaar pianoles. ( ongeveer 10 uur per week)
De laatste tijd ben ik wegens ontslag vaker thuis en ik erger me enorm aan de piano,. De buurman zegt dat hij gewoon mag spelen tussen 7.00 en 22.00 uur. Ik wil graag dat hij helemaal stopt.

Een uitspraak van Het hof stelt voorop dat in een dichtbevolkt land als Nederland dicht naast elkaar wonende buren vrijwel altijd enige geluiden van elkaar zullen horen. Wanneer dit binnen zekere grenzen blijft, hoort dit erbij, met dien verstande dat over en weer van buren verwacht mag worden dat zij op dit punt zoveel mogelijk rekening met elkaar zullen houden. Daarnaast is een incidentele afwijking van het lawaaipatroon in de regel niet onaanvaardbaar. In den regel moet het van 22.00 uur tot 09.00 uur 'stil' zijn en mag er géén overschrijdende lawaaivorm veroorzaakt worden.

Er is voor het huurrecht sprake van overlast als de huurder een gedrag vertoont dat afwijkt van wat in het maatschappelijk verkeer betamelijk is. Dit gedrag is dan voor de benadeelde dan ook onrechtmatig. De overlast moet naar objectieve maatstaven vastgesteld te kunnen worden. De objectieve maatstaf staat los van de verdraagzaamheid van de bewoners. Omdat de gehele dag piano spelen een afwijkend gedrag is, kán u hierop aanspraak maken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hij speelt niet de hele dag piano, maar ongeveer 10 uur per week. Hoeveel uur mag hij spelen?


Er staat nergens in de wet dat men gebonden is aan bepaalde tijden. Wél, moet hij zorg dragen dat hij geen overschrijdend gedrag vertoont. Tevens valt hinder onder de wet blijkens art. 6: 162 BW als een onrechtmatige daad.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag