Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn schoonmoeder is alleenstaand en had 1 kind (haar dochter, mijn echtgenote). Helaas is mijn vrouw vorig jaar overleden en is mijn schoonmoeder nu terminaal ziek.
Mijn vrouw en ik hebben 2 kinderen, de enige kleinkinderen van mijn schoonmoeder.
Mijn schoonmoeder heeft ook nog 1 zuster met wie zij vrijwel geen contact heeft. Mijn schoonmoeder wil al haar bezittingen aan haar kleinkinderen (mijn beide zoons) nalaten. Er is geen testament.
Vraag: dienen er extra maatregelen genomen te worden om de nalatenschap bij de 2 kleinkinderen (18 en 20 jaar) terecht te laten komen?
Ik hoor graag van u.

Er is, als er geen testament is, een wettelijke volgorde van erfgenamen. In de eerste groep zitten de echtgenoot en kinderen. Mochten die er niet (meer) zijn, dan komen de erfgenamen uit de tweede groep aan de beurt. Hierin vallen de ouders, broers en zussen vd overledene. Echter, de wet bepaalt ook dat de afstammelingen van een kind als plaatsvervanger erfgenaam zijn.
Toegepast op de situatie van uw grootmoeder betekent dit dat haar kleinkinderen, de kinderen van haar kind als plaatsvervanger optreden. Dus uw kinderen zijn uw schoonmoeders erfgenaam doordat zij in de plaats treden van uw vrouw.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag