Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ouders hebben ons 50.000 euro geschonken, van dit geld hebben wij ons huis verbouwd. Er is schriftelijk vastgekegd dat dit een persoonlijke schenking voor mij was. Nu gaan wij scheiden, heb ik het recht dit bedrag terug te vorderen, of hoort dit bij het huis?

Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd dan valt de schenking normaliter binnen het gemeenschappelijke vermogen. Gaat u scheiden dan komt u beiden de helft van het vermogen toe, zo ook de schenking. Nu uw ouders schriftelijk een uitsluiting hebben gemaakt t.a.v. de schenking valt dit buiten het vermogen. Is het geld besteedt aan de verbouwing dan heeft u onder voorwaarden een vergoedingsrecht op uw ex.
Voor meer info of hulp kunt u desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw snelle reactie. Wij zijn inderdaad in gemeenschap van goederen getrouwd, maar dit blijft er dus buiten. Onder welke voorwaarden kan ik deze schenking terug vorderen? Het bedrag is in 2009 geschonken en in het huis gestopt. Ik verlaat overigens het huis en moet dus worden uitgekocht. Volgens mijn ex is de waarde van het huis gestegen door de schenking en moet hij mij daardoor al meer betalen. Naar zijn mening moet hij de schenking nu dubbel terug betalen.


Als er overwaarde is in het huis dan dient deze te worden verdeeld onder partijen. Als u het huis gaat verlaten dan krijgt u de helft van de overwaarde mee. De schenking staat buiten het gemeenschappelijke vermogen en het is dan ook onjuist om te stellen door uw ex dat hij nu dubbel gaat betalen. De voorwaarden waaronder het vergoedingsrecht geldt zijn o.a. de aard van de bestedingen, uitdrukkelijke overeenstemming over het vergoedingsrecht, restant ontvangen gelden.
Als uw ex niet wilt overgaan tot vergoeding dan kunt u dit via de rechter verhalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag