Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds kort huren wij een appartement. We begrepen dat verhuurmakelaars geen bemiddelingskosten meer mogen vragen volgens de wet. Bij het overmaken van het eerste huurbedrag, kwamen echter nog wel wat extra kosten. Zo was er het naamplaatje (25 euro), het bluspakket (35 euro) en het digitaal huurportaal (199,65). Is het wel legaal om zo'n bedrag te vragen voor het inrichten van een digitaal huurdossier? Het lijkt voor ons namelijk alsof ze de bemiddelingskosten een andere naam geven om ze toch te kunnen ontvangen.
We zijn benieuwd of dit wel mag of niet.

Het moet gaan om redelijke kosten en geen vorm van verkapte bemiddelingskosten. De kosten die u noemt zijn evenredig hoog en niet in proportie tot het inrichten van een digitaal huurdossier. Ik raad u aan de verhuurmakelaar een klachtenbrief te sturen over de hoge vergoeding en aan te geven dat u dit niet gaat betalen. Mocht u er samen niet uitkomen, neemt u dan desgewenst dire4ct contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Ja met name het digitale dossier vind ik ook dubieus.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jullie snelle reacties! We vonden de kosten zelf ook buiten proportie, maar het is ons eerste echte huurhuis en toen we deze kosten voorgeschoteld kregen, hebben we ze dus al wel betaald, omdat we eerlijk gezegd geen idee hadden over hoe zoiets werkt.
Denkt u dat we kans maken om het bedrag gedeeltelijk terug te vragen als we een klachtenbrief sturen?


U moet sowieso wel een brief schrijven want er is geen sprake van een evenredige tegenprestatie voor de kosten die worden opgevoerd voor een digitaal dossier, dus zijn het verborgen bemiddelingskosten. Soms volgt er beter resultaat al een jurist zich ermee bemoeit en is een e-mail voldoende om de zaak vlot te trekken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag