Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen vanaf 1983 hier...45 jaar geleden hebben bewoners de situatie aangepast.
Niet wetende dat er grond van de gemeente en het waterschap bij was, hebben we de grond gekocht zoals die was , en nog is ( de heg en poort staan er nog)
De gemeente kwam in de loop van 2012 met het verzoek te tekenen en met het verhaal dat er een stuk grond van hen was en dat we het konden gebruiken voor 1 euro per jaar.
Er zijn twee bewoners die een proces zijn aangegaan . De advocaat vond dat het een grote kans van slagen had. Ineens was dat niet meer zo, de advocaat heeft desondanks geen kosten gerekend. De bewoners konden nu niet meer voor 1 euro de grond gebruiken, maar moesten 50 euro per jaar betalen.......
En nu komt dus ook het waterschap, voor ons is dat 60 euro per jaar.
We willen aangeven bij het waterschap dat we het 35 jaar geleden ter goede trouw hebben gekocht , en dat er dus verjaring heeft opgetreden...
Heel de straat is het er trouwens niet mee eens!!
Maar kunnen we alsnog het huurcontract laten wijzigen op grond van verjaring , bij de gemeente? We hebben het ons toen niet gerealiseerd , maar toen gold ook de " ter goede trouw" regel. Maar het kan goed zijn dat ze dat heel slim hebben aangepakt, en wij er met open ogen zijn ingelopen, en het nu niet meer kunnen terugdraaien.....wat denkt u?
Alvast bedankt

Toen de woning aan u werd geleverd kreeg u een groter perceel in gebruik dan waarvan de verkoper destijds eigenaar was. Omdat u via het kadaster eenvoudig had kunnen vaststellen dat de feitelijke situatie afweek van de kadastrale situatie zal er niet zo snel sprake zijn goede trouw. Echter omdat het waterschap meer dan 20 jaar heeft toegestaan dat u de grond in gebruik had is de vordering van het waterschap om teruggave van de grond te eisen verjaard. Of u al dan niet te goeder trouw was bij de aanvang van de verjaringstermijn is ten aanzien van deze vorm van verjaring niet van belang. U kunt via een notaris een verklaring van verjaring op laten stellen en in laten schrijven bij het kadaster. Het waterschap zal wel een verklaring af moeten geven dat zij daar mee instemt, zou het waterschap dit weigeren dan zal een procedure tegen het waterschap gevoerd moeten worden om de verjaring alsnog in het kadaster ingeschreven te krijgen.
Ten aanzien van de grond van de gemeente is er blijkbaar geen sprake van verjaring. Ik kan daar geen uitspraak over doen omdat ik de door de advocaat gevoerde procedure niet inhoudelijk ken. Verjaring kan geen grond zijn voor aanpassing van het huurcontract, wel kunt u eigenaar zijn geworden door verjaring en dan is er geen huurcontract meer nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag