Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


mijn zoon van 15 heeft een filmpje gemaakt over een youtube BN'er waarin hij grappen maakt over deze BN'er en dit filmpje op zijn eigen Youtube kanaal geplaatst.
Dit naar aanleiding van een bericht van deze BN'er dat hij gepersonaliseerde video's uit zou delen, en toen mijn zoon hem om zo'n video vroeg hij bericht kreeg dat hij hiervoor eerst €90- moest overmaken. Hij heeft een filmpje gemaakt over hoe hij dacht dat dit bedrag tot stand was gekomen, en waar de BN'er dit aan uit zou geven. Hierbij heeft hij ook beelden en clips uit andere filmpjes van de persoon gebruikt. Hij heeft overigens alleen dingen gezegd/herhaald die door de man zelf zijn gezegd, geen zaken verzonnen en is ook niet beledigend geweest in taalgebruik of iets dergelijks. Wel heeft hij de man als "niet zo intelligent" neer gezet.
Omdat hij zijn filmpje zelf eigenlijk wel grappig vond, en ook zeker niet beledigend, heeft hij zelfs een berichtje naar de BN'er gestuurd met een link naar het filmpje en een vraag om reactie.
Nu krijgt hij dreigende berichten van "het management van de BN'er" met opdracht de video te verwijderen, of er zullen juridische stappen volgen. Kan dit? en moet hij de video verwijderen?

We hebben hier te maken met het auteursrecht waar de maker wellicht recht op heeft. Het uitnodigen om iets te doen en vervolgens daar een straf op te zetten valt onder de noemer van oneerlijke handelspraktijken. Dit alles volgens de 'Richtlijnen oneerlijke handelspraktijken' , blijkens art. 6: 193a t/m 193j Burgerlijk Wetboek.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag