Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,

Omdat ik de afgelopen jaren helemaal geen antwoord kan krijgen op mijn vragen, het volgende.

In 2014 is mijn vader overleden. Nog geen twee jaar daarvoor was hij gescheiden na een huwelijk van ruim 44 jaar met mijn moeder. En direct daarna een samenlevingscontract en een nieuw testament laten maken met zijn vriendin, bleek later. Volgens de huisarts en de arts in het ziekenhuis, waren er twijfels over zijn geestelijke gezondheid. Maar de notaris die aan huis kwam, vond hem in orde. Dat was hij m.i. niet. Ik kwam daar heel vaak en logeerde er ook vaak, dus kende hem goed.

In zijn testament heeft hij een broer van hem die hij amper zag aangesteld als executeur testamentair.

Na overlijden van mijn vader, heeft deze broer mijn moeder bedreigd en geschoffeerd. Mij heeft hij niet gesproken, maar een vreselijke mail verzonden, waarin hij ook stelde op geen enkele manier contact met mij te willen hebben.
Laten wij het er op houden dat door het gedrag van deze man, mijn moeder en ik ernstige gezondheidsklachten kregen, die tot nu toe aanhouden. Wat ons parten speelt, want daardoor kan zij nauwelijks haar enige kleinkinderen zien.

Uiteindelijk heb ik maanden na het overlijden, via mail van een kandidaat notaris een kopie van het testament ontvangen. Het bleek dat de 2 kinderen van mijn vader, waaronder ik, geen erfgenaam waren, maar een legataris, tezamen met een kind van zijn vriendin. Zijn vriendin was enige erfgenaam.

Door gezondheidsredenen en ook omdat deze man geen contact wilde, heb ik op aanraden een advocaat gevraagd de verdere afhandeling te regelen. Helaas bleek een simpel briefje van de kant van de notaris, met de vraag hoe het met de boedel zat, reden genoeg voor deze man op kosten van de erfgenaam een advocaat in te huren. Ik heb de brief niet gezien die mijn advocaat kreeg, maar het was zodanig veel, dat ik al een behoorlijke rekening moest betalen simpelweg voor het lezen daarvan. Aangezien deze advocaat mij ook adviseerde om beneficiair te aanvaarden, na lezing van testament, terwijl dat volgens notaris die testament had opgemaakt niet kan omdat ik geen erfgenaam ben, heb ik de opdracht maar opgezegd.

Dat is dus een aantal jaren geleden. Ondertussen heb ik gehoord dat deze man zich goed heeft laten betalen, bijna een bedrag van E 10.000. Terwijl volgens het testament hij zich niet mocht laten betalen voor zijn werk.

Ik heb onlangs nog de rechtbank benadert, er is geen inschrijving bekend in het boedelregister.

Verder heeft hij het huis van mijn ouders, waar mijn moeder volgens het convenant nog minstens recht had om daar nog een jaar te blijven, ver onder de waarde verkocht, door mijn moeder te bedreigen en te intimideren. Dat heeft hij ook met de makelaar gedaan. Waarom is mij een raadsel, volgens de makelaar om de erfbelasting te kunnen betalen. Maar volgens de Belastingdienst was dit nog lang niet nodig.

Wij zijn nu 3 1/2 jaar verder. Tot op heden weet ik niet waar ik recht op heb. Mijn oom wil geen contact met mij. Nu wens ik dan ook niet, want deze man verwoest levens.

Maar dat ik geen foto's heb van vroeger, mijn vader had de dia's, dat ik niet weet wat er precies gebeurd is.

Waar heb ik recht op? Moet ik vragen om de legitieme portie? Kan ik zelf naar de kantonrechter gaan? Hoewel deze man dan zal procederen met het geld uit de erfenis tegen mij?

Alvast dank.

Uw probleem is veelomvattend en leent zich nauwelijks voor beantwoording via dit medium. Ik adviseer u om de kwesties met een gespecialiseerd advocaat te bespreken. Zo'n specialist kunt u vinden op de site van de specialistenvereniging: www.vean.nl. Ik ben daar ook lid van. Houdt u er rekening mee dat een aanspraak op een legitieme portie uiterlijk binnen een termijn van 5 jaar na overlijden moet worden ingesteld, soms eerder. Ik schat dat een eerste beoordeling van de kwesties kan plaatsvinden na een bespreking van ongeveer twee uur, mits de relevante stukken dan ook aanwezig zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw antwoord. Probleem is dat ik al vrij veel geld heb gespendeerd aan een advocaat, tussen de E 400 en E 500. Alleen maar voor het lezen testament, briefje van 6 zinnen en het epistel lezen van oom en zijn advocaat plus verkeerd advies beneficiair aanvaarden. Zelf heb ik weinig inkomen en woon in het buitenland en kom dus niet in aanmerking voor gesubsidieerde advocaat, wat ik begrepen heb.

Wat ik wel weet is het volgende:
1. Aanvechten testament. Hoewel er m.i. en anderen absoluut sprake is van beïnvloeding vriendin en afnemend geestelijk vermogen vader, bijna onmogelijk om dat aan te vechten. Dus dat ga ik niet doen.

2. Moet ik nu legitieme portie opeisen? Of het legaat opeisen? En hoe gaat dat laatste? M.i. is dat toch alleen als de enige erfgename, vriendin, komt te overlijden? Want tot die tijd kan zij toch alles opmaken?

3. Hoe is het mogelijk dat een executeur testamentair geld neemt uit de erfenis terwijl in het testament staat dat hij daar geen kosten voor mag berekenen?

4. Hoe is het mogelijk dat een executeur testamentair op deze wijze kan handelen? Hoe kan hij mij als legataris op geen enkele manier op de hoogte houden, integendeel, mij mailen met beledigingen om dan te eisen dat hij geen contact met mij wil?

5. Kan ik zelf op eigen houtje naar de kantonrechter, om dan maar zelf te procederen tegen deze man? Hij is vermogend plus haalt het blijkbaar uit de erfenis. Ik zie eigenlijk weinig kansen om dit zelf financieel met een advocaat uit te vechten.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag