Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur een onzelfstandige woonruimte met een eigen huisnummer. Ik deel de voordeur samen met 1 huisgenoot die ook haar eigen huisnummer heeft. We hebben beide onze eigen keuken maar delen de badkamer en wc. In het contract staat dat we een onzelfstandige woonruimte huren.
Ik heb een aanslag voor afvalstoffenheffing gekregen t.w.v. €236,40 gebasseerd op 1 persoon. Daarnaast heeft mijn huisgenoot de volgende aanslagen gekregen:
- watersysteemheffing ingezetenen t.w.v. €71,76.
- Zuiveringsheffing gebasseerd op 3 vervuilingseenheden t.w.v. 219,54.
- Afvalstoffenheffing gebasseerd op 1 persoon t.w.v. €236,40.

Onze huurbaas zegt dat we wel een zelfstandige woonruimte hebben door het eigen huisnummer, klopt dit?
Klopt het dat wij deze aanslagen zelf moeten betalen, of is dit voor rekening van de verhuurder aangezien het onzelfstandige woonruimte betreft?
De zuiveringsheffing over het jaar 2017 was wel gebasseerd op 1 vervuilingseenheid voor ons beide en dat bedrag konden we toen delen. In de tussentijd is er qua wonen niks veranderd.

De wet verstaat onder woonruimte een gebouwde onroerende zaak die als zelfstandige of onzelfstandige woning is verhuurd. Ook een woonwagen of woonwagenstandplaats valt onder het begrip woonruimte, evenals de voorzieningen die deel uitmaken van het gehuurde. Zie artikel 7:233 BW.

Een zelfstandige woonruimte is een woning die een eigen toegang heeft, dus een eigen voordeur. Het is niet vereist dat de voordeur direct op straat uitkomt: een appartement waarvan de deur uitkomt op een gemeenschappelijke galerij of trappenhuis voldoet aan de voorwaarde van een eigen toegang.
Een tweede voorwaarde is dat de wezenlijke voorzieningen die de bewoner nodig heeft binnen de woning te vinden zijn. Denk hierbij aan keuken, toilet en wasruimte. Bovendien moeten deze voorzieningen uitsluitend bestemd zijn voor gebruik door de huurder.

Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte die niet voldoet aan (een van) de hierboven genoemde criteria. Vaak gaat het om een 'kamer' in een studentenhuis of woning die door meerdere huurders gedeeld wordt.
Huurders van zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte genieten huurbescherming. Het onderscheid tussen beide soorten woonruimte is onder meer van belang voor bescherming bij hospitahuur, de huurprijstoetsing en de huisvestingsvergunning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag