Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Goedendag,

Ik heb een vraag over of ik aansprakelijk ben voor een kweek die gaande is.

Het gaat om een kleine kweek die door 2 mannen (waarvan "persoon 1" vroeger een vriend was) beheert worden.

Zelf vind ik dat ik niet betrokken ben erbij, als in het verzorgen of verkopen van de wiet.
Ik leende "persoon 1" alleen af en toe geld uit als hij erom vroeg, en bestelde ik een keer apparatuur op zijn adres, maar dat was voordat de kweek begon. Naar mijn weten was het gewoon een thuisteelt, en wou hij geld lenen van me.

Nadat ik wist dat hij bezig was met een kweek voor verkoop wou ik ook niet mee in doen als in winsten ervoor krijgen. Enige wat ik wilde was mijn uitgeleende geld terug.
Ik wou de twee personen ook niet aangeven omdat ik alleen maar extra problemen veroorzaak dan.
Ik heb zelf nooit winsten gekregen van wat ze aan het doen zijn, en heb ook niet mijn eigen geld terug gekregen wat ik geleend had.
(Dit speelde zich allemaal een jaar geleden af)

Het is nu een paar maanden stilletjes tussen ons en af en toe vraagt persoon 1 of hij paar euros kan lenen, ik vroeg hem niet voor wat hij het nodig heeft het kan ook zijn dat hij het geld zelf gebruikte omdat hij tijdelijk geen werk heeft.

Maar na vandaag was ik het zat om ze telkens geld uit te lenen en niet mijn geld terug te krijgen omdat hij me telkens een belofte doet voor wanneer hij me mijn geld terug zou geven maar zich er niet aan hield.

Ik heb dus gezegd dat ik hem geen geld meer zal geven en dat ik mijn laatst uitgeleende geld terug wil. De rest wat ik hem uitgeleend heb, heb ik ook geen verwachtingen meer van dat ik het ooit terug zal krijgen. Heb dat dus laten zitten.

Nu wordt ik zegmaar bedreigd met dat als hun ooit gepakt worden, dat ze me dan de schuld aanschuiven en dat ik samen met hun in de problemen zal komen.

Stel er wordt een check gedaan naar mijn financiele leven dan kan ik aantonen dat ik alleen maar legale geld heb en dat alle goederen/diensten wat ik heb gekocht/betaald ook met legaal geld is gekocht.
Heb ook geen goederen waarvan je zou zeggen dat ik veel geld heb. heb zelf ook schulden bij de bank. Wat volgens mij dus vreemd zou zijn als ik zou verdienen aan kweek... (Schulden komen niet vanwege een gokverslaving, maar omdat ik geld uitleende waarvan me beloofd werd dat ik het terug kreeg)

Dit is dus zo ongeveer uitgelegd wat er precies aan de hand is. Zou heel graag willen weten of ik aansprakelijk ben voor de daden van andere?

Bij voorbaat dank

Het gaat erbij u om of u rechtens medeplichtig bent. In Nederland is medeplichtigheid aan een misdrijf strafbaar gesteld in art. 48 van het Wetboek van Strafrecht. Medeplichtigheid aan een overtreding is niet strafbaar. Gezien het geringere aandeel van de medeplichtige wordt het maximum van de op het delict gestelde hoofdstraf met een derde verminderd (art. 49 Sr.).

De grens tussen medeplichtigheid en medeplegen is vaak moeilijk te trekken, het is een vraag van min of meer samenwerken. In het algemeen kan worden gesteld dat de medeplichtige de bedoeling heeft een misdrijf te bevorderen, hoewel niet vereist is dat zijn hulp ook onontbeerlijk was. Het enkele niet beletten van een misdrijf levert geen medeplichtigheid op, een actief optreden wordt verondersteld.

Een voorbeeld; Als A wil inbreken en B wil wel, zonder zich verder met de zaak te bemoeien, even als uitkijk fungeren, is B medeplichtige bij de inbraak. Maken zij samen het plan te gaan inbreken en de rolverdeling is min of meer toevallig zo, dat B als uitkijk fungeert en A inbreekt, kan B toch medepleger zijn. Een belangrijk criterium is uiteraard dat de medeplichtige niet gelijk mag meedelen in de buit, hij wordt betaald voor zijn hulp.

Een onderscheid tussen de medeplichtige en de (eveneens niet zelf uitvoerende) uitlokker is dat de uitlokker bij de dader wèl de opzet tot het misdrijf opwekt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag