Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


De gemeente heeft aangegeven dat wij onze verharding en bijgebouwen moeten afbreken omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Wij wonen in een recreatiewoning op recreatiegrond. Ons is wel schriftelijk medegedeeld dat wij de woning als burgerwoning mogen gebruiken en verkopen. Hierdoor hebben wij veilige paden aangelegd op ons perceel. Plus stond het bijgebouw er al toen wij het kochten. Dit bijgebouw hebben wij nodig voor ons ruimtegebruik. Kan de gemeente nu eisen dat wij alles weghalen? Daarbij ook gezegd door de natuurtuin die wij hebben aangelegd meer vogels,reptielen enz in onze tuin aanwezig zijn.

Niet om de reden dat u de woning niet voor recreatie gebruikt. De gemeente mag dat alleen eisen als in strijd met bestemmingsplan voorschriften is gebouwd.

Beoordeel dit antwoord:

In principe mág de gemeente dit vorderen. Als u het destijds zo gekocht heeft dan rijst de vraag hoelang dit er al zo staat. Om het bezit van grond te verkrijgen moet iemand de feitelijke macht hierover uitoefenen door meerdere samenhangende machtsuitoefeningen die het bezit van de oorspronkelijke eigenaar teniet doen. Dit gebruik moet plaatsvinden zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt. Deze ‘kenbare pretentie van eigendom’ kan bijvoorbeeld blijken uit het bebouwen, onderhouden en ook omheinen van de grond.

Bevrijdende verjaring volgens het Burgerlijk Wetboek zorgt ervoor dat een gebruiker van grond na twintig jaar eigenaar kan worden van deze grond. De gebruiker moet daarvoor bezitter zijn van de grond.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wij zijn eigenaar van de grond en hebben het in 2015 gekocht. Bijgebouwen staan er al vanaf 2012 en er is nooit op gehandhaafd. De regels in het bestemmingsplan waren zo opgesteld dat iedereen het anders kon interpeteren en daardoor hebben mensen het naar eigen ingeving aangepast. Daarom stelt de gemeente nu dat alles wat men nu in het nieuwe kader heeft gezet dat wij daaraan moeten voldoen.


Indien in strijd is gehandeld met voorschriften uit een bestemmingsplan moet de gemeente handhaven: onder drie strenge voorwaarden hoeft dat niet . Eigendom is daar niet een van, sterker nog het doet er niet ter zake. Wel systematisch niet handhaven van vergelijkbare gevallen in uw directe omgeving, zelfde tijd zelfde plaats. ( gelijkheid en vertrouwensbeginsel en rechtszekerheid)

Beoordeel dit antwoord:

Het gaat om de bouwvlakken op het perceel met de bestemming “Wonen”....!!!! De toegekende bouwregels van destijds - het oprichten van bijgebouwen - heeft dit mogelijk gemaakt op de bouwvlakken. Zo kunnen bijgebouwen blijkens de planregels in gebruik worden genomen voor het uitoefenen van een beroep aan huis. Zoals een eerdere uitspraak van 22 augustus 2012 (ECLI:NL:RVS:2012:BX5263), waaruit volgt dat ook de voor bewoning bestemde vergunningvrije en -plichtige bijgebouwen, vrijstaand dan wel aan een gebouwd, deel uitmaken van de “woning”.

Hieruit maak ik uit op dat het wél degelijk om eigendom gaat....!!

Het vertrouwensbeginsel is een algemeen beginsel van behoorlijk bestuur dat voorschrijft dat een burger erop moet kunnen vertrouwen dat een bepaalde toezegging (het laten bouwen van de 'bijgebouwen' ) van een bestuursorgaan ook nagekomen wordt. Wat in uw geval betekent dat het handhaven niet redelijk gebeurd naar de wettelijke maatstaven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag