Stel vraag

Particulier


Mijn vriendin, met wie ik nu haast 6 jaar ben, heeft kortgeleden bekend aan mij dat 2,5jr terug haar appartement bij executie is verkocht.
Uiteraard een lelijke verrassing, maar voor mij geen reden om de relatie te verbreken. Ik kan mij voorstellen dat het haar boven het hoofd is gegroeid. Financien zijn niet haar sterkte kant.

Zij had indertijd een aflossingsvrije hypotheek bij de ING ter waarde van ongeveer 145.000 euro. De WOZ waarde in 2015 betrof 99000.
Kennelijk is er bij executie verkoop echter een nog veel lager bedrag betaald, gezien de hoogte van de restschuld van haast 80000. De totale schuld is uit handen gegeven aan Flanderijn incassoburo.

Loonbeslag is het gevolg geweest en dit loopt nog altijd. Het zou ook kunnen dat loonbeslag eerder heeft plaatsgevonden, omdat er achterstanden waren op de hypotheek, maar zeker weet ik dat niet.

Hoe het ook zij, die restschuld is mijns inziens voor een alleenstaande, in de ouderenzorg werkende, moeder met zoon van toen 19jr eigenlijk onrechtvaardig hoog.

Had ik toen geweten wat er speelde had ik mij er mee kunnen bemoeien maar uit schaamte heeft ze het 2,5jr verzwegen voor mij.

Nu dan eindelijk mijn vragen:
1. Is er een maximale wettelijke looptijd dat loonbeslag mag plaatsvinden, of geldt hierbij de regeling tot de laatste euro betaald is?

2. Is er fiscaal nog iets aftrekbaar door mijn vriendin rond deze restschuld? Ik lees namelijk wel bij de belastingdienst dat rente op een lening ter financiering van een restschuld als een huis onderwater stond wel voor 15jr aftrekbaar zijn, maar er staat niets beschreven over de situatie zoals hierboven beschreven, waarbij er loonbeslag en executie verkoop heeft plaatsgevonden.

Geachte heer,
1.
Er is geen maximale looptijd. Het beslag loopt tot de schuld is betaald.

2
Ik begrijp dat de vordering is gebaseerd op de restschuld. Uw vriendin kan een specificatie vragen van de vordering. Als blijkt dat er ook rente in rekening wordt gebracht, dan is deze aftrekbaar.

Gezien de WOZ waarde is er een gigantische lening verstrekt waarbij de vraag opkomt of de ING wel aan de zorgplicht heeft voldaan.

Ik adviseer uw vriendin in ieder geval om een wettelijke schuldregeling aan te vragen. Dan kan zij met 3 jaar een schone lei krijgen. Anders zit zij levenslang gebonden aan de schuld.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag