Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Aan onze woning staat een bestaande schuur die eigendom is van onze zoon. Wij kunnen via een deur de schuur in. Het is eigenlijk 1 geheel aan elkaar. We willen deze schuur ombouwen tot een woning voor onze zoon zodat hij hier kan wonen. De schuur en de woning valt onder 1 perceel alleen heeft 2 eigenaren, wij en onze zoon, maar er zit maar 1 woonbestemming op. Ooit was het samen 1 maar er is vroeger niet juist gehandeld bij de gemeente daardoor heeft de schuur geen huisnummer. Nu willen we dit gaan verbouwen tot woning als soort van aanbouw/uitbreiding van de huidige woning alleen met 2 gezinnen erin.

De vragen die hierbij spelen zijn:
1 - Is dit mogelijk? Het gaat hier wel om het buitengebied.
2 - wat zijn de consequenties van het feit dat iemand zich op ons adres inschrijft? (zowel financieel als juridisch).
3 - hebben we verplichtingen richting gemeente in het kader van toestemming etc.? want de schuur is een verlengde van het woonhuis.

Indien er verlenging van het woonhuis en dus bestemming wonen is, mag er worden gewoond. Maar soms betekent dat niet dat u dan ook aldaar een zelfstandige ruimte maken, soms zelfs mag er niet eens een slaapkamer worden gemaakt. U moet het bestemmingsplan daarvoor inzien.

Er kan een beperking zijn op het aantal toegestane huishoudens op het adres.

Inschrijving op een adres zonder dat u de woning rechtmatig wordt gebruikt ( dus tegen de voorschriften van een bestemmingsplan in) zal ertoe leiden dat de nieuwe bewoner een huishouden met u deelt. Toeslagen of recht op aow kan in gevaar komen (deels).

U moet echt beginnen met het raadplegen van het geldende bestemmingsplan .

Beoordeel dit antwoord:

Veel zal afhangen van de gebuiksbestemming zoals deze is omschreven in het thans geldende bestemmingsplan en de eventuele gebruiksafwijkingsmogelijkheden die het bestemmingsplan zelf noemt (binnenplanse afwijking).

Past het gewijzigd gebruik dat u wilt geven aan de schuur (zoals u het beschijft: een tweede zelfstandige woning buiten de bebouwde kom) niet binnen het bestemmingsplan en ook niet binnen de afwijkingsmogelijkheden van het bestemminngsplan, dan kan (als de gemeente daaraan wil meewerken, het gaat hier om een bevoegdheid, niet om een verplichting) dit via een omgevingsvergunning of wijziging van het bestemmingsplan. Beide procedures zullen in dit geval veel op elkaar lijken, de nodige tijd vergen en voor u ook de nodige kosten met zich mee kunnen brengen.

Ook kan het zijn dat u voor de verbouwing nog een omgevingsvergunning bouwen nodig heeft.

Als u uw plannen uitvoert zonder de eventueel benodigde vergunningen, loopt u risico dat u achteraf door de gemeente gedwongen wordt om e.e.a. in oude staat te herstellen, wat voor u dan een aanzienlijke schadepost zal opleveren.

Ik maak uit uw vraag op dat uw zoon (en zijn gezin?) thans elders wonen en dat als hij (en zijn gezin ?) in de te verbouwen schuur gaan wonen, dit mogelijk zal plaatsvinden onder inschrijving bij de gemeente op uw adres. Indien hij dit doet, dan wordt bij de gemeente bekend dat er mogelijk 2 gezinnen wonen op een locatie waar (waarschijnlijk) slechts bewoning door 1 gezin is toegestaan. Dit kan tot complicaties en problemen leiden, die u kunt vermijden door nu eerst informatie in te winnen en de zonodig vereiste vergunningen aan te vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag