Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Halverwege november 2017 heb ik na verschillende gesprekken een private lease overeenkomst getekend. Het gaat om een actiedeal Seat Mii van 140 euro per maand met een looptijd van 2 jaar, het goedkoopste model en aantal km wat er te kiezen viel. Per 1 januari 2018 startte ik een nieuwe baan waarvoor ik deze auto nodig had, mij werd toegezegd dat ik de auto de eerste week van januari kon komen ophalen. In de lease overeenkomst is terug te lezen: verwachte leverdatum 5 januari 2018.

Ik hoorde maar niks, kreeg geen bericht. Heb toen zelf contact opgenomen met de dealer, daar kreeg ik te horen dat het langer zou duren. De auto moet nog geproduceerd worden en vervolgens moet hij op transport naar m'n woonplaats. Naar verwachting zou ik hem in februari kunnen ophalen.

Echter had ik een probleem, want ik had de auto vanaf de eerste week van januari nodig voor mijn werk. Ik ben naar de dealer toe gegaan en ik was eerst nog in de veronderstelling dat het hun probleem was: zij leveren toch niet op tijd? Echter is er terug te lezen in de kleine lettertjes dat ze ten alle tijden mogen afwijken van een verwachte leverdatum. Ze wilde me wel een leenauto aanbieden om de periode te overbruggen, een ander merk en model en ja, die was luxer dan de Seat en dat zou een meerprijs worden. Dat zou neer komen op 220 per maand (ipv 140). Ik heb gezegd dat ik dat absoluut niet ga betalen en dat ik dan wel iets anders zou regelen (met m'n oma d'r auto o.i.d.). Ik heb zitten praten als brugman, uiteindelijk heb ik sindsdien een leenauto voor 140 per maand.

Nu ben ik met mijn vriend aan het kijken naar een koophuis, we huren nu maar het begint te kriebelen om te kopen. We zijn bij de hypotheekadviseur geweest en daar ben ik geschrokken: vanwege de leaseovereenkomst kunnen we 65.000 euro minder aan hypotheek krijgen. Nu waren we niet van plan om aan onze top te gaan zitten qua hypotheek, maar toch: het beperkt de mogelijkheden flink. Dat het invloed had en dat ik een bkr registratie zou krijgen wist ik, maar dit had ik niet verwacht. Dit maakt dat ik wil kijken of ik alsnog van de lease overeenkomst af kan komen en ipv daarvan een auto van een paar duizend euro wil kopen. De dealer heeft namelijk aangegeven dat de twee jaar looptijd pas start als ik in de Seat rijdt. Nu heb ik al van alles gelezen erover, dat je de lease overeenkomst moet afkopen, etc. Maar ik wacht al zo lang op de levering van de lease auto, laatst heb ik wederom gebeld en nu zal hij eind april geleverd worden.

Is er een mogelijkheid om de lease overeenkomst te ontbinden?

Wanneer er bij onbenoemde duurovereenkomsten niets ten aanzien van opzegging is overeenkomen kan er dus niet op grond van de wet worden opgezegd en zou je alleen van de overeenkomst af kunnen wanneer de wederpartij “tekort schiet” of er sprake is van een vernietigingsgrond (zie hierna).

De wet bepaalt in artikel 6:265 BW (wel) dat een overeenkomst onder omstandigheden kan worden ontbonden. Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen.
De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn. Daarnaast dient de nakoming blijvend of tijdelijk onmogelijk te zijn of dient de wederpartij ‘in verzuim’ te zijn. Van verzuim is op basis van de wet sprake wanneer er fatale termijnen zijn overschreden, wanneer de wederpartij in gebreke is gesteld of wanneer de wederpartij zelf aangeeft (of uit zijn mededeling blijkt) niet (juist of tijdig) na te zullen komen.

Zodoende hééft u een handvat om te ontbinden. Een gericht schrijven van een jurist kan hierin aan bij bijdragen.

Beoordeel dit antwoord:

Er is een overeenkomst tot stand gekomen waar partijen niet zomaar van af kunnen. Dit is slechts anders als er bv sprake is dwaling of het niet nakomen van afspraken. U geeft aan dat de looptijd volgens de dealer begint te lopen als u in de Seat rijdt. Dat zult u dan wel moeten bewijzen, maar feit is wel dat er onderlinge overeenstemming is bereikt die kan leiden tot uw schadeplichtigheid. Een en ander hangt wel af van de algemene voorwaarden van het leasecontract.
T.a.v. de vertraagde levering zou ik dit ook nagaan in de voorwaarden en met de dealer in gesprek gaan voor enige compensatie of bv uitbreiding van een pakket of garantie, etc.
Wilt u overleggen of verdere hulp, dan kunt u ook desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag