Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wanneer wordt een woning beschouwd als bouwkundig gesplitst?
Bv als een huis op een adres bv boven en beneden een keuken, douche en toilet heeft en de bewoners daarnaast een entree, berging, tuin en een ander toilet delen, is er dan sprake van bouwkundige splitsing?
De gemeente geeft aan dat er naar ' feitelijk gebruik' wordt gekeken. Dat lijkt me in strijd met hun eigen regels waarin staat dat een onzelfstandige wooneenheid keuken en/of douche en/of toilet deelt
Ik ben benieuwd naar uw mening of evt. jurisprudentie die hierover bestaat.
Zijn deze regels in alle NL gemeenten hetzelfde of zijn hier per gemeente regels voor?

Deze vorm van dubbele bewoning (met twee huishoudens) van één woning doet zich voor wanneer er een duidelijke behoefte aan bijvoorbeeld mantelzorg is op kortere of langere termijn. Dit wordt ook wel 'kangoeroewoningen' genoemd. Mantelzorg kan hierbij gedefinieerd worden als “het bieden van zorg aan een ieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorische aard”.

Zorg moet hier breed worden geïnterpreteerd. Het kan zowel medische zorg zijn voor iemand die ziek is, maar het kan ook worden gezien als de zorg voor de kleinkinderen door opa en oma als de ouders werken.

Bij inwoning kan dan gedacht worden aan de traditionele vorm van inwoning, waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde voorzieningen als de hoofdbewoners. Hierbij ontstaat dus geen zelfstandige woonruimte. Bij de andere vorm van inwoning, de afhankelijke woonruimte, wordt een woonruimte gecreëerd waardoor wel een (juridisch) zelfstandige woonruimte ontstaat.

Hieronder wat nadere juridische info;
- Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81
- Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, art. 2.12 lid 1 onder a sub 3

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag