Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben een recreatiebungalow, waar wij niet altijd verblijven. Wij zijn met pensioen en reizen veel met onze camper of per vliegtuig, naar het buitenland. Wij hebben daarom alleen een postadres in Nederland. Nu wordt (na 16 jaar) onze recreatiewoning als ons hoofdverblijf gezien door de gemeente en moeten wij een ander hoofdadres hebben in Nederland. Dit willen wij niet. Wij willen hiernaast geen 2e huur of koophuis. Zijn wij nu strafbaar wegens onze levensstijl? Mag de gemeente waar wij in onze recreatiewoning verblijven ons beboeten, als wij niet op reis zijn, omdat het ons enige huis is in Nederland?

In principe heeft u een vast woonadres nodig in Nederland of het buitenland. Maar dan emigreert u en zullen vast wel redenen zijn waarom u dat liever niet wilt. In Nederland mag men doorgaans niet wonen op een recreatieterrein. Het bestemmingsplan moet uitkomst bieden en de functie wonen aan het adres koppelen.

U zou zich kunnen beroepen op een gelijkheidsbeginsel en in bezwaar stellen dat de gemeente in uw geval niet mag handhaven omdat er in vergelijkbare gevallen ( recent) ook niet wordt gehandhaafd. Maar, het uitgangspunt is dat de gemeente moet handhaven en er zal dus een procedure moeten volgen om dit tegen te gaan.

In andere landen van Europa mag men zich wel op recreatieterreinen inschrijven, zelfs met een ligplek in een haven op met een vaste staplaats op een camping. Als u gepensioneerd bent, kunt u dat misschien als alternatief overwegen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank u voor uw antwoord.

Ik heb echter ook begrepen, dat men recht heeft op een postadres wanneer men niet langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft. Wij dachten van die regel (legaal) gebruik te maken en is er geen verplichting daarnaast nog een vast woonadres te hebben, naar ons weten. Of hebben wij dit niet juist begrepen?
Ook wonen hier meerderen mensen (bewoners van voor 1997) permanent, zij worden gedoogd. U begrijpt dat het heel ongelijk voelt en nu na 16 jaar, werden we ineens aangeschreven en krijgen we de tijd om een ander woonadres te regelen.
Zo niet kunnen we een boete van €5.000 per maand verwachten met een maximum van €75.000.


Zie voor briefadres:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb

Ik begrijp dat de gemeente waar u nu uw briefadres heeft, niet langer hieraan wil meewerken, omdat u kennelijk wordt geacht wel een vast woonadres te hebben, zodat u zich inde gemeente van het vaste woonadres dient in te schrijven.

Let ook goed op de inhoud van de door u genoemde "aanschrijving". Ik sluit niet uit dat het hier gaat om een (handhavings)besluit waartegen bezwaar / beroep (binnen zes weken) kan worden aangetekend. Teken tijdig bezwaar /beroep aan. Hiermee behoudt u uw rechtsbescherming en kunt u verweer leveren tegen de standpunten van de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:

U dient bezwaar aan te tekenen en de rechtmatigheid van de handhaving te bestrijden. Een postadres is slechts een keer mogelijk en is niet bedoeld voor stelselmatig of duurzaam gebruik.Zonder woonadres wordt u geacht Nederland metterwoon te hebben verlaten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag