Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mevrouw, mijnheer,

Sinds tientallen jaren liggen er bij 5 woningen in mijn straat nuts leidingen in de voortuin waaronder een gasleiding en een met asbest omklede waterleiding. De grond is in eigendom van de bewoners. Nu worden er binnenkort onder het trottoir, in gemeentegrond, nieuwe leidingen aangelegd. De genoemde leidingen in onze voortuinen worden hierna buiten gebruik gesteld. De oude leidingen blijven als afval achter. De netbeheerders hebben aangeven dat het verwijderen van de leidingen te veel kosten met zich meebrengt, mede door de inzet van een graafmachine met als consequentie beplanting- en inrichtingsschade van de tuinen.
Mijn vragen:
- Is het toegestaan dat de nuts bedrijven de asbest leiding achterlaten als afval?
- En mocht beslist worden dat de leidingen (moeten) worden verwijderd, is er dan recht op compensatie van de geleden schade in de tuinen?

Met dank voor uw medewerking.

Regelmatig wordt er in de bodem gestort materiaal gevonden door dempingen in het verleden. Gezien de samenstelling is dat vaak geen bodem, omdat er minder dan 50% grond aanwezig is. Dit percentage wordt in de jurisprudentie als criterium gehanteerd. Het ministerie van VROM is van mening dat beleidsmatig wel geoordeeld zou kunnen worden dat het om een geval van bodemverontreiniging gaat, maar gezien de jurisprudentie wordt dit niet logisch geacht.

Als dit afval de bodem vervuilt, zijn de regels van de Wet bodembescherming van toepassing en wordt de bodem zo ver als nodig gesaneerd en wordt het afval veelal tegelijk verwijderd.

Als dit niet het geval is, rijst de vraag of het toegestaan dan wel wenselijk is, dit afval te laten liggen en wat de positie van de eigenaar is. De wet geeft hierop geen eenduidig antwoord, waardoor een en ander beleidsmatig moet worden ingevuld. Deze beleidsregel voorziet hierin.

Daarnaast is de gemeente zelf vaak in het verleden bij dergelijke dempingen betrokken en wordt de gemeente als zodanig vaak aangesproken op de “maatschappelijke verantwoordelijkheid”. Deze beleidsregel voorziet ook in de invulling van deze verantwoordelijkheid.

Als de buizen verwijderd moeten worden moet er compensatie voor de schade worden toeberekend.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag