Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik ben consument en heb een bedrijf opdracht gegeven om werkzaamheden bij mij thuis uit te laten voeren. Vooraf heb ik een aanbieding van het bedrijf mogen ontvangen bij deze aanbieding is de prijs vermeld echter zonder de vermelding in of excl. btw. Ik heb dit achter ook niet gevraagd. Echter ontvang ik een factuur met daar in vermeld het offerte bedrag met daar overheen nog eens 21% btw berekend.

Ik was er vanuit gegaan dat de kosten zouden zijn zoals vermeld in de aanbieding dus incl. btw.

Is deze aanname juist geweest?
Mag een bedrijf naderhand nog btw in rekening brengen?
Het bedrijf is het niet eens met mij en zet me met de rug tegen de muur. Wat moet ik doen?

Het bedrijf dient u een prijsopgave te doen inclusief btw. Immers, bij klussen dient het bedrijf op de factuur de btw te vermelden. Doet hij dit niet dan mag u ervan uitgaan dat dit ook het totale bedrag is wat u dient te betalen. Vaak kan een brief van een jurist de zaak vlot trekken. Neemt u desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Nee, dat mag niet – tenzij de winkel alleen en uitsluitend op zakelijke klanten is gericht en dat ook duidelijk communiceert. De BTW of omzetbelasting moet verplicht worden geheven bij alle transacties. Voor ondernemers geldt dat ze de BTW vaak kunnen terugvorderen, vandaar dat prijzen bij ondernemers onderling meestal zonder BTW worden gegeven. (In deze zaak bijvoorbeeld: “als feit van algemene bekendheid kan gelden dat ondernemers onderling vanwege de verrekenbaarheid daarvan, steeds prijzen exclusief BTW hanteren”.)

Bij transacties met consumenten is de BTW echt gewoon onderdeel van de prijs, en dat moet dan ook als zodanig worden behandeld. Artikel 38 van de Wet op de Omzetbelasting 1968 is hier heel duidelijk in:

(...)"Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen".

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag