Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste allen,

Ik werk in een winkel waar je als medewerker altijd alleen staan.
Mijn vraag heeft betrekking op de pauzes.
Als je een hele werkdag werkt, dan is dat 9 uur aanéén. Maar omdat je alleen staat heb je in principe nooit pauze. Je kunt wel snel iets eten in het magazijn (in de winkel mag niet), maar de winkeldeur moet altijd open staan, dus zodra een klant binnenkomt, een bezorger komt of de telefoon gaat moet je de winkel weer in. Dus echt even onttrekken aan werk kan niet. Het komt neer op een boterham eten in de deuropening van magazijn naar winkel.
Een sigaretje roken kan niet, even de winkel uit ook niet. Moet je naar het toilet, dan mag je een paar minuten de deur sluiten met een bordje op het raam.
Mag dit überhaupt? Arbeidskosten worden zo gedrukt, maar ten koste van het personeel heb ik het idee. Het betreft een groot winkelconcern. Geen particulier bedrijfje.

Bedankt voor reacties.

Bij arbeids- en rusttijden gaat het in beginsel om een regeling volgens de Arbeidstijdenwet. Van deze regeling kon collectief afgeweken worden binnen bepaalde grenzen, bijvoorbeeld op grond van een CAO.

Een werkgever pleegt wanprestatie tegenover medewerkers, als hij verlangt dat zij (gaan) werken in strijd met de arbeidstijdenwet, collectieve regeling en of individuele afspraken in de arbeidsovereenkomst. Zij kunnen nakoming verlangen en een schadevergoeding eisen voor de schade die zij hebben geleden door het niet in acht nemen van de (collectieve) regels of onderlinge afspraken.

U kunt ook kijken in hoofdstuk 5 van het Arbeidstijdenbesluit (ATB), wat voor regeling er is gesteld in uw werkbranche.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor deze uitleg.


In aanvulling op Groenewegen nog dit. U krijgt geen pauze en werkt 9 uur. De werkgever moet dan ook 09 uur per dag uitbetalen. Hij mag in dit geval geen pauze aftrekken. Dit is 80 jaar geelden al door de Hoge Raad beslist,. Dit geldt nog steeds.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag