Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik zit in de ziektewet maar zou wel op een andere werkplek binnen de organisatie kunnen werken. In hoeverre is dit een plicht van mijn werkgever ook al is er geen vacature? Ik hoor het graag.

Als u (langdurig) ziek wordt, dan moet u samen met uw werkgever aan de slag om u weer terug op het werk te krijgen. Uitgangspunt is daarbij een terugkeer naar uw eigen werk. U hoeft dus niet zomaar akkoord te gaan met een totaal andere functie of andere werkzaamheden.

Ook als u in het kader van uw re-integratie tijdelijk andere passende werkzaamheden doet, mag u er nog steeds naar streven om uiteindelijk weer in uw eigen functie (in vaktaal: de bedongen werkzaamheden) aan de slag te gaan. U mag van uw werkgever verwachten dat hij bijvoorbeeld uw werkplek aanpast of bepaalde taken door een collega laat verrichten om u in staat te stellen in uw oorspronkelijke functie te re-integreren.

Als blijkt dan het niet mogelijk is om binnen het bedrijf van uw werkgever andere passende werkzaamheden te gaan verrichten, dan komt de optie van ander passend werk bij een andere werkgever aan de orde. Men noemt dit ook wel een re-integratie tweede spoor (het ‘eerste spoor’ is dan een re-integratie bij uw eigen werkgever).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie. Terug keren op mijn oude werkplek lijkt geen goed plan omdat de kans op uitval groot wordt geacht. Ik ben inmiddels al geruime tijd bezig op spoor 2. Mijn vraag is: wat zijn de plichten van een werkgever wanneer ik wel 10 uur kan werken maar niet op mijn oude werkplek, en er geen passende vacature is? Is de werkgever juridisch verplicht om mij in dienst te houden en werk "te zoeken" voor mij? Ik werk in een grote organisatie.


Als blijkt dan het niet mogelijk is om binnen het bedrijf van uw werkgever andere passende werkzaamheden te gaan verrichten, dan komt de optie van ander passend werk bij een andere werkgever aan de orde. Men noemt dit ook wel een re-integratie tweede spoor (het ‘eerste spoor’ is dan een re-integratie bij uw eigen werkgever). Waar uzelf verantwoordelijk voor bent.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag