Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag omtrent het zonder overleg wijzigen van werktijden.
Het volgende is het geval. Ik heb 2 banen, waarvan ik er 1 al jaren doe op basis van een vast contract. Hier werk ik de meeste uren. De tweede baan is momenteel nog op basis van een tijdelijk contract, ik doe het nu ongeveer een jaar. Bij mijn sollicitatie heb ik duidelijk aangegeven dat mijn beschikbaarheid zich beperkt tot werkdagen, en dan met name de ochtenden. Het eerste omdat ik al geregeld op mijn andere werk een dienst in het weekend werk en zo niet, het weekend mijn enige vrije tijd is. De ochtenden, omdat ik dan een avonddienst op mijn andere werk er achteraan kan doen (zodat ik een korte dienst van 2 tot 3 uur ook niet bezwaarlijk vind). De tweede baan is bedoeld als aanvulling op mijn inkomen bij werkgever 1. Dat heb ik bij de sollicitatie benadrukt.
De toenmalige manager had juist iemand nodig voor de werkdagen en kortere diensten en op basis van deze mondelinge afspraken heb ik een standaardcontract van enkele uren per week getekend.

Nu heeft het bedrijf besloten om managers van verschillende vestigingen te wisselen, waardoor wij een andere manager krijgen. Deze roostert zich in op de uren die al maandenlang door mij zijn opgevuld, met als gevolg dat ik nu niet op 2, maar hooguit op 1 werkdag word ingeroosterd. De overige uurtjes word ik op zaterdag ingeroosterd en omdat die dienst langer duurt dan de uren die ik dan nog volgens contract moet maken ook nog zonder overleg 2 tot 3 uur extra per week.
Daarmee ontstaat voor mij een situatie van overlapping van werktijden op beide werkplekken, of een rooster waarin ik vaak op 6 dagen per week moet werken op één van beide werkplekken en dan nog niet eens een fulltime werkweek haal. Ik vind dat niet te doen en is nooit de bedoeling geweest. Ik heb nog altijd voldoende beschikbaarheid op werkdagen om tot invulling van die paar contract-uurtjes te komen, maar ben nu de dupe van een personeelswijziging van het bedrijf. Ik wil mijn andere baan niet riskeren voor deze wijziging, maar ik zit nu wel aan overlappende contracten vast.
In het contract staat overigens niets over vaste dagen, weliswaar niets over de mondeling overééngekomen werkdagen, maar dus ook niets omtrent moeten werken op een zaterdag.

Mijn vraag is waar ik juridisch sta in deze gang van zaken?

Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst is het doorgaans de bedoeling dat een medewerker gaat werken op de arbeidstijden die de werkgever vaststelt. Dit kunnen partijen uitdrukkelijk overeenkomen. De werkgever moet blijven binnen de grenzen van de regeling. Afspraken met medewerkers die deze grenzen overschrijden zijn nietig.

Zijn er geen uitdrukkelijke afspraken gemaakt, dan is de medewerker gehouden om te werken op arbeidstijden die ook voor andere vergelijkbare medewerkers gelden, dan wel die gebruikelijk zijn in de bedrijfstak. Dat betekent in beginsel dat een medewerker niet in ploegendienst hoeft te werken, wanneer hierover geen afspraken zijn gemaakt, tenzij dat gebruikelijk is in de onderneming of bedrijfstak (bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst).

Heeft de werkgever redenen om de eerder vastgestelde werktijden te veranderen, dan zal hij om instemming van die medewerker moeten vragen. Krijgt hij deze instemming niet, dan dient de werkgever naar andere oplossingen te zoeken. Zijn er geen andere oplossingen, dan speelt de vraag of de redenen voor wijziging dusdanig zijn dat het belang van de medewerker moet wijken?

U zou er dus verstandig aan doen om met de manager in overleg te gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank hiervoor!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag