Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag een meningsverschil met mijn werkgever. Ik wil graag een cursus doen die ik vind raakvlakken heeft met mijn werk maar waar ik momenteel geen werkzaamheden hierin verricht. Mijn werkgever wilt dit niet betalen omdat zij van mening zijn dat de cursus niet op mijn huidige werkzaamheden aansluit. Ik heb te horen gekregen dat ik de cursus mag doen maar dat ik dan de extra PKB (2% per persoon) regeling hiervoor kunt gebruiken. Ik ben hiermee niet eens. Is mijn werkgever in zijn recht te weigeren dit cursus te betalen?

Het gaat erom in dezen, dat de opleiding gericht is op verbetering of bredere inzetbaarheid.

Voor deze opleidingen geldt dat zij doorgaans door de werkgever worden opgezet en gewoonlijk door alle medewerkers worden doorlopen die een vergelijkbare functie bekleden. Het is ook mogelijk dat slechts medewerkers met een bepaalde arbeidsverhouding voor een opleiding in aanmerking komen. Daarbij moet bedacht worden dat dit onderscheid tot discriminatie naar arbeidsduur kan leiden, bijvoorbeeld door een niet objectief te rechtvaardigen en onbehoorlijk onderscheid te maken tussen parttimers en fulltimers.

De kosten voor deze opleidingen worden doorgaans volledig door de werkgever gedragen, terwijl de opleidingen vaak (voor een deel) gedurende de werktijd plaatsvinden. De werkgever kan een medewerker ook een vergoeding geven om zijn studie te betalen, die vrijgesteld is van belastingheffingen. Voorwaarde is wel dat de studie dient om kennis en kunde op te doen die relevant is voor de huidige functie. Krijgt een medewerker een vergoeding welke meer dekt dan de studiekosten die iedere medewerker zal maken voor die studie, dan is het meerdere belast. Mogelijk levert een medewerker loon en vakantierechten in om de studie te volgen, waardoor het loon dus gedeeltelijk in studie wordt uitbetaald en hierover in beginsel geen belasting wordt geheven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag