Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Bij de woning van mijn buren ligt een groot stuk weiland, voorheen was dit een rundveebedrijf. Door middel van ruimte voor ruimte is de agrarische functie van dit pand afgehaald en mag men daar nu wonen (ze hebben een tweede woning mogen bouwen). Achter dit pand ligt dus het weiland. Inmiddels hebben ze een tredmolen neergelegd een vergunning voor hebben, maar er ligt daarnaast ook een grote paddock. Verderop hebben ze een longeercirkel neergelegd en een paardenspringbak met bielzen op de grond neergelegd. Van de zomer komen daar de springtoestellen weer in te staan. Het pand ligt in beschermd dorpsgezicht. Er is inmiddels ook een mestvaalt neergelegd, ook achter bij een schuur. Ik weet dat het de bestemming heeft wonen en agrarische grond. Geen agrarische grond met waarden. Ze mogen van de gemeente een aantal schapen hebben en wat paarden. Kan dit allemaal wel?
Verder is er ook vlakbij de schuur een dam met duiker neergelegd, die inmiddels door de gemeente is gelegaliseerd. Ze hadden deze dam met duiker stiekem neergelegd. Wat adviseert u mij te doen? Ik zal zeker bezwaar maken maar waar moet ik op letten zodat ik zeker weet dat die dam weer weggaat? Deze ligt namelijk op een steenworp afstand van mijn huis. Ze hebben overigens zelf minimaal al 2 eigen entree's: hun hoofdentree, waar een groot hek voor staat en welke ze niet gebruiken en een zij-entree, die ze gebruiken voor hun eigen auto. De rest komt nu allemaal 'achterom' via de gelegaliseerde dam. Ik hoor heel graag van u.

Sommige gemeenten regelen in in hun plaatselijke verordening (APV) hoe omgegaan wordt met (extra) uitwegen. Als er meer dan 1 uitweg per perceel is, wordt dan vaak slechts vergunning verleend voor een extra uitweg als de noodzaak daartoe wordt aangetoond. Controleer dus de APV van uw gemeente en ook of er op dit punt mogelijk sprake is van "beleidstukken".

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Kunt u ook nog een reactie geven op alle aanwezige paardenbakken en longeercirkel? Er is alleen een vergunning voor de tredmolen, hier is dan een vrijstelling voor gegeven. Deze paardenbakken en longeercirkel liggen in agrarisch gebied, maar er zijn geen bouwvlakken.

En nog even over de uitweg: In het apv staat: Artikel 2:12 Maken, veranderen van een uitweg:
1. Het is onverminderd het bepaalde in de Wabo verboden zonder vergunning van het college een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg.
en dan bij punt d:
Er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbaar groen.

Maar sowieso hebben de buren al 2 andere uitwegen: hun eigen hoofdentree en al een zij-entree.
Deze twee uitwegen hebben ze echter met dure hekken dichtgezet en al het verkeer wat nu bij hun komt, gaat over de illegale uitweg heen, welke inmiddels gelegaliseerd is door de gemeente. Ik moet hier weer een bezwaar op maken.
Heeft u voor mij nog goede punten die ik kan meenemen in dit bezwaarschrift? Bijvoorbeeld: bouwvlak?


"Kunt u ook nog een reactie geven op alle aanwezige paardenbakken en longeercirkel? Er is alleen een vergunning voor de tredmolen, hier is dan een vrijstelling voor gegeven. Deze paardenbakken en longeercirkel liggen in agrarisch gebied, maar er zijn geen bouwvlakken."
Ik betwijfel aan de hand van uw beschrijving of het gaat om vergunningplichtige bouwwerken. Het feitelijk gebruik lijkt mij strijdig met de bestemming "agrarisch". U kunt e.e.a. melden bij de gemeente en vragen om controle en handhaving indien wel sprake is van met het bestemmingsplan strijdige bouwwerken/gebruik.

"Maar sowieso hebben de buren al 2 andere uitwegen: hun eigen hoofdentree en al een zij-entree.
Deze twee uitwegen hebben ze echter met dure hekken dichtgezet en al het verkeer wat nu bij hun komt, gaat over de illegale uitweg heen, welke inmiddels gelegaliseerd is door de gemeente. Ik moet hier weer een bezwaar op maken.
Heeft u voor mij nog goede punten die ik kan meenemen in dit bezwaarschrift? Bijvoorbeeld: bouwvlak?"

U schrijft:
"gaat over de illegale uitweg heen, welke inmiddels gelegaliseerd is door de gemeente".
Als u tegen het besluit waarbij de illegale uitweg is gelegaliseerd nog bezwaar kunt maken, dan staat u dat vrij. U bent als directe buren die mogelijk hinder ondervinden van de uitweg belanghebbende. Ik begrijp dat de uitweg gaat over grond met een agrarische bestemming, maar dat de weg niet zal worden gebruikt ten dienste van het realiseren van de agrarische bestemming. Immers de weg dient alleen ter ontsluiting van het perceel met de bestemming wonen, welk perceel reeds ontsloten was. Benadruk dit en geef aan dat het feit dat er op het voormalige agrarisch bouwblok nu twee woningen mogen worden gebouwd, niet betekent dat de het perceel dat nog steeds agrarisch bestemd is, de facto als uitweg moet gaan dienen voor de tweede woning. Ook de uitweg van deze woning dient om verdere versnippering van de agrarische functie tegen te gaan te worden gerealiseerd via het voormalig agrarisch bouwblok.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag