Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben Nederlander en studeerde op eigen initiatief in Engeland, maar werd chronisch ziek. Na 4 jaar bleek mijn ziekte te escaleren en kon ik mijn studie niet meer afmaken.

Ik kom binnenkort terug naar Nederland. Ik ben nu 29 jaar en heb geen twijfel dat ik meer dan 80% arbeidsongeschikt ben.

Ik heb nooit gewerkt en heb nu nul inkomen.

Ik heb geprobeerd dit uit te pluizen op het internet en relevante wetteksten, maar dat was niet bijzonder effectief.

Heb ik recht op een uitkering, en zo ja, op welke?

Tenzij u beschikt over vermogen (bij een alleenstaande meer dan € 6.000,00), heeft u bij vestiging in Nederland in ieder geval recht op een bijstandsuitkering (Participatiewet). Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente van vestiging.
Er is wellicht een mogelijkheid dat u in aanmerking kunt komen voor een Wajong-uitkering. Volgens de site van het UWV komt u in aanmerking voor Wajong als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

U kunt Wajong krijgen als u door uw ziekte of handicap nu en in de toekomst geen arbeidsvermogen heeft. Ook geldt 1 van de volgende situaties voor u:
U kreeg uw ziekte of handicap op of voor uw 18e verjaardag.
U kreeg uw ziekte of handicap na uw 18e verjaardag en vóór uw 30e verjaardag. In het jaar voordat u uw ziekte of handicap kreeg, volgde u minimaal 6 maanden een opleiding.

Daarnaast woont u in Nederland en volgt u op dit moment geen opleiding.

Een eventuele Wajong-uitkering gaat voor op een bijstandsuitkering. Ik raad u dan ook aan om zich, na inschrijving in een Nederlandse gemeente, direct te melden bij zowel het UWV als de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag