Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij willen graag een tuinhuis (schuur) met overkapping bouwen. Totale lengte is 5,5 m bij 2,5 diep, waarvan schuur 2,5 x2,5 en overkapping dus 3x2,5. Dit bijgebouw willen wij zo dicht mogelijk tegen de erfgrens plaatsen. Het bestemmingsplan zegt dat we max 80 m2 aan bijgebouwen mogen plaatsen. We hebben op dit moment 57m2 aan bijgebouwen, dus dat zou dan op totaal 70,75 m2 komen. Het bijgebouw wordt geplaats op ongeveer 2 meter vanaf de woning. Ik heb gelezen dat dit max 30m2 meter mag zijn, daar vallen we ook binnen. Als het goed is, is het plaatsen dan vergunningsvrij?

Mijn volgende vraag is, mogen wij deze schuur tegen de erfgrens plaatsen?
Ik lees wisselende berichten over dat het maar 10m2 meter oppervlakte mag zijn van de totale schuur. Maar ik lees ook dat het 10 m2 mag zijn binnen 1 meter van de erfgrens. Dan zou het dus geen problemen geven, omdat dit in ons gevaal 5,5 m2 meter tegen de erfgrens zou zijn.

Hou vergunningvrij - bouwen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-bouwen/vergunningvrij-bouwen-en-verbouwen)
en de in in het bestemmingsplan toegestane oppervlakte voor bijgebouwen goed uitelkaar. Dat u mogelijk nog ruimte voor een extra bijgebouw heeft op basis van het bestemmingsplan, betekent niet automatisch dat u dit vergunningvrij mag bouwen.

Anderzijds, als u volgens de hierboven genoemde regelgeving vergunningvrij mag (bij)bouwen, vraag dan ook geen dure omgevingsvergunning aan voor dit bouwwerk.

Als sprake is van deels vergunningvrij en deels vergunningplichtig bouwen, dan is het zinvol om eerst goed na te gaan hoe u de vergunningsaanvraag in steekt (aanvraag voor alles indienen en daarbij expliet aangeven welk deel vergunningvrij is of alleen aanvragen voor het vergunningplichtige deel).

Tegen (maar niet over de erfgrens) bouwen mag in beginsel (tenzij het bestemmingsplan anders voorschrijft), maar kan wel leiden tot (onrechtmatige) hinder waar uw buren bezwaar (bij de gemeente) tegen kunnen maken als een omgevingsvergunning vereist is en/of rechtstreeks een verbod kunnen vorderen bij de burgerlijke rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag