Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn moeder had na het overlijden van mijn vader het vruchtgebruik over de bezittingen. Is het legitiem dat zij in haar testament het merendeel van de bezittingen, m.n. het huis per legaat nalaat aan 1 van de 7 kinderen?

Een erfgenaam mag niet óók nog eens een legaat ontvangen. Een legaat kan een voorwaarde bevatten, waaraan men moet voldoen om het legaat te mogen ontvangen (testamentaire last). Een legaat kan zoals gezegd ook een sublegaat inhouden: de verplichting voor een legataris om een legaat (bijvoorbeeld een deel van het door deze legataris te ontvangen legaat) te geven aan weer een ander, de sublegataris. De sublegataris heeft een vorderingsrecht op de legataris.

Een legaat is volgens artikel 117 1. van Boek 4 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek een uiterste wilsbeschikking waarin de erflater aan een of meer personen een vorderingsrecht toekent. Een legaat kan aan een of meer bepaalde erfgenamen of legatarissen zijn opgelegd, en komt anders ten laste van de gezamenlijke erfgenamen. Door deze schuld kan een erfenis die anders een positieve waarde zou hebben, voor elke erfgenaam of sommige erfgenamen een negatieve waarde krijgen. Een sublegaat is een legaat opgelegd aan een legataris.

De vordering van een legataris op een nalatenschap is achtergesteld bij de vorderingen van de oude schuldeisers van de erflater. Als die schulden dus groter zijn dan de activa, krijgt de legataris niets. Hij loopt echter niet het risico die schulden te moeten betalen, iets waartoe de erfgenamen in principe wel verplicht zijn. De legitimaris die zich op de legitieme portie beroept, is verplicht de legaten in te korten nog voor de giften die de erflater heeft gedaan. Sommige giften worden echter in dit opzicht aan een legaat gelijkgesteld: zij worden daarom een quasi-legaat genoemd.

Beoordeel dit antwoord:

Ik denk niet dat ik het eens ben met de heer Groenewegen.. Erfgenamen mogen best wel een legaat ontvangen. De (andere) kinderen hebben bescherming door de regeling van de legitieme portie.
Maar voor uw vraag goed kan worden beantwoord moeten er wat zaken worden opgehelderd.
Waren uw ouders in gemeenschap van goederen getrouwd? Had uw vader een testament, zo ja wanneer is dat opgemaakt. Wanneer is uw vader overleden? Heeft uw vader in zijn testament het vruchtgebruik aan uw moeder verleend of ging dat "vanzelf". Is de nalatenschap van uw vader ooit verdeeld? Is daarvan een akte opgemaakt? Is uw moeder eigenlijk al overleden? Kortom, heel veel vragen voor er een antwoord gegeven kan worden. Als u het de moeite vindt kunt u de stukken eens aan mij opsturen (met uw telefoonnummer er bij) dan kan ik er eens een blik op werpen en dan beantwoordt dat gemakkelijker.,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag