Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij zijn eigenaar van een huis dat door de gemeente is aangemerkt als gemeentelijk monument. Dit huis (bouwblok) heeft een kadastraal nummer. Om de openbare weg te bereiken hebben wij een recht van overpad over de inrit van de buren. In overleg met de buren willen wij een nieuwe inrit via de voorkant van ons huis. In principe hebben wij vanaf die kant niet direct toegang tot het perceel waarop onze woning staat. Tussen de openbare weg aan de voorkant en onze woning is een klein agrarisch perceel met een apart kadastraal nummer. Dit perceel is ook ons eigendom. Nu de vraag, aangezien onze woning is aangemerkt als gemeentelijk monument is de gemeente van mening dat wij een omgevingsvergunning moeten aanvragen voor de nieuwe inrit via de voorkant van onze woning. Echter zijn wij van mening dat ieder kadastraal nummer/perceel een inrit/toegang tot de openbare weg zou moeten hebben. In dit geval zou dat dan de inrit/uitrit van het agrarisch perceel betreffen (geen monumentale status) en om die reden geen omgevingsvergunning nodig moeten zijn. Wat zegt rechtspraak hierover?

Het is niet zo dat ieder perceel een eigen toegang tot de openbare weg moet hebben. U moet nu tenslotte ook over het perceel van uw buurman om bij de openbare weg te komen.

De vraag is wel op grond van welke regeling / bevoegdheid de gemeente van oordeel is dat u voor de uitweg van uw agrarisch perceeltje een vergunning nodig heeft. Uit uw beschrijving begrijp ik dat het perceel dat de monumentale status heeft als zoadnig ongewijzigd blijft. Wijzigt de toegang van het het monumentale perceel wel of verdwijnt deze helemaal, dan is wel sprake van een vergunningplichtige activiteit. Ik kan mij ook voorstellen dat het aangezicht van het monumentale perceel door de nieuwe inrit zodanig wordt gewijzigd, dat het monumentale karakter daardoor wordt beinvloed.

Ook regelen veel gemeenten via de plaatselijke verordening (APV) dat voor het wijzigen van een uitweg of het realiseren van een nieuwe uitweg een omgevingsvergunning nodig. Toetsingskader hierbij is meestal de verkeersveiligheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag