Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


In 1990 hebben mijn ex man en ik een levensverzekering afgesloten die in 2020 uitgekeerd zou worden. In 1993 zijn wij gescheiden . Afgesproken toen dat mijn ex geld inhield van de alimentatie van onze kinderen t.b.v de premie van die verzekering. De polis is destijds zo omgezet dat we elk de helft zouden krijgen wanneer de verzekering stopt. In 2020 dus. Nu betaalt mijn ex al jaren geen alimentatie meer omdat de kinderen al 27 en 30 zijn. Ik heb hem echter ook nooit meer over een andere betalingswijze gehoord. Mijn band met hem is dusdanig slecht dat ik hem hier ook niet op durf aan te spreken. De polis die ik destijds heb gehad ben ik kwijt geraakt op 1 of andere manier. De verzekering is destijds afgesloten bij dbv nu Reaal. Mijn vraag is hoe kom ik erachter wat er met die verzekering is gebeurd en of mijn ex deze zomaar zou kunnen hebben opgezegd eenzijdig en het geld dus opgestreken?

Ik ga er vanuit dat de waarde van de verzekering ( in afkoop of na einde looptijd) bij de helft is verdeeld. De afspraak van verrekening die u beiden hebt gemaakt, is feitelijk niet rechtsgeldig want kinderalimentatie mag niet worden verrekend. De polis zou nog steeds op u naam moeten staan want voor een afkoop is ook uw toestemming nodig. Ik adviseer u de verzekeraar te vragen om polisafgifte en uw ex man aan te schrijven dat hij openheid van zaken geeft, al dan niet met behulp van een jurist.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie.
Er is destijds afgesproken dat mijn ex 50 gulden (alimentatie was 500 gulden voor 2 kinderen) in zou houden om daarmee mijn bijdrage voor de verzekering te betalen...premie was toen 100 gulden per maand. De verzekering liep daardoor dus gewoon door.
De uitbetaling zal, als het goed is, plaatsvinden in 2020, het jaar waarop mijn ex 60 wordt. Nadat hij niet meer alimentatie hoefde te betalen heeft hij mij nooit gevraagd om de helft van de premie op een andere wijze over te maken. En eerlijk gezegd was ik daar ook helemaal niet meer mee bezig. Hij heeft de indicering van de alimentatie ook nooit doorgevoerd en wat extra geld voor de kinderen heeft hij ook nooit over gehad....altijd het minimum betaald. Ik heb dat altijd maar zo gelaten...ik kon me wel redden. Toch vind ik het nu wel belangrijk, want al die jaren heb ik wel meebetaald aan de levensverzekering dus wil ik ook mijn deel en weten waar ik sta.
Aangezien de verstandhouding niet geweldig is, wil ik eerst uitzoeken wat mijn rechten zijn voordat ik hem ermee confronteer.
Hij kan dus niet, zonder mijn toestemming de verzekering opzeggen?
Hij is inmiddels hertrouwd. Heeft dit nog consequenties?
Kan ik via de verzekeringsmaatschappij nog een polisnummer achterhalen?
Veel vragen. Hoop dat u me hierop kunt antwoorden.


Het is erg belangrijk dat ik uw convenant doorneem, u mag mij ook direct benaderen zodat u de meer persoonlijke vragen kunt stellen. Ik neem aan dat er twee begunstigden staan op de levensverzekering? U moet hier snel achteraan gaan , als u op de polis staat heeft u inzagerecht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag