Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Met mijn Poolse ex-vriendin heb ik een dochter van inmiddels bijna één jaar. Een aantal maanden geleden terug zijn we uit elkaar gegaan, mijn ex en dochter wonen nu in Polen.

Sinds we uit elkaar zijn betaal ik vrijwillig een financiële bijdrage in de levenskosten voor mijn dochter; mijn ex heeft niet gereageerd op mijn verzoek om samen een bedrag overeen te komen. Onlangs heeft mijn ex me ingelicht dat ze via een advocaat een eis voor de alimentatie heeft ingediend, over de hoogte hiervan heb ik nog geen idee. Hoewel ik zonder meer bereid ben een redelijke financiële bijdrage voor mijn dochter te leveren, lees ik ook zorgwekkende verhalen over alimentatie-eisen die ver boven een gemiddeld Pools salaris liggen. Daarom hoop ik via deze weg vast informatie in te winnen over wat ik kan verwachten en wat ik eventueel zelf kan doen. Iedere hulp is hierbij van harte welkom.

Hieronder enkele punten die mogelijk relevant zijn voor de situatie:

- Mijn dochter is in Polen geboren, en heeft daar de eerste maanden van haar leven doorgebracht.
- Ik heb mijn dochter voor de geboorte officieel erkend.
- Ik ben niet met de moeder getrouwd geweest, ook hebben we geen geregistreerd partnerschap gehad.
- Mijn ex heeft geen substantieel inkomen, en heeft dit de afgelopen jaren ook niet gehad. Zelf heb ik een voltijd baan in Nederland.
- Mijn dochter heeft voor een korte periode bij mij in Nederland gewoond en hier ook officieel ingeschreven gestaan. In diezelfde tijd bleef zij ook ingeschreven als inwoner van Polen. Mijn ex was in die tijd ook in Nederland aanwezig, omdat het om een periode korter dan 3 maanden ging heeft zij zich niet in Nederland ingeschreven. Officieel heeft zij altijd in Polen gewoond en hebben we nooit samengewoond.
- Mijn ex woont bij haar moeder in, en heeft ook de afgelopen jaren zo gewoond.

Het verstandigste is dat u rechtstreeks contact opneemt. Ik kan dan aan de hand van uw huidige inkomen voorrekenen welke bijdrage u tbv uw dochter zou kunnen betalen. U komt dan niet voor verrassingen te staan bij het verzoek van uw ex partner.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Wilma,

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik neem aan dat een dergelijke berekening plaatsvindt op basis van Nederlandse regelgeving. Is deze bruikbaar, aangezien het verzoek in Polen wordt opgezet, en er daarnaast aanzienlijke koopkrachtverschillen tussen beide landen zijn?


Helaas kan ik alleen maar rekenen op basis van de Nederlandse regels. Uiteraard kan ik voor u uitzoeken hoe een en ander in Polen is geregeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag