Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste jurist,

Ik heb 6 jaar geleden een huis gekocht met mijn toenmalige vriendin. Na een jaar zijn wij uit elkaar gegaan en vanaf dat moment heb ik alle kosten van het huis betaald. Mijn ex is in een huurhuis gaan wonen. Huis en hypotheek staan voor 50% op haar naam. Nu is het moment gekomen dat ik van het huis af wil en nu komt mijn ex om de hoek kijken en wil de helft van de eventuele overwaarde. Kan zij dit eisen?
Er is bijv. ook nog een spaarhypotheek waar ik dus de afgelopen 5 jaar in gespaard heb. Mijn ex heeft de afgelopen 5 jaar nul euro betaald/in gebracht. Toch wil zij de helft.....

U zegt niet of er sprake is van een geregistreerd partnerschap, partnerschap of huwelijk. Wat staat er in het convenant of overeenkomst "einde samenleving". In beginsel heeft zij recht op de helft van de waarde tenzij er anders is afgesproken.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvullend op het bovenstaande.
Als er geen sprake is geweest van huwelijk, geregistreerd partnerschap of in samenlevingsovereenkomst gemaakte afspraken, dan geldt dat (de waarde van) de woning aan u beiden 50/50toekomt.

De vraag gaat eigenlijk over de lasten/kosten die verband houden met de woning en de lasten van de woningsschuld, welke kennelijk gedurende de afgelopen jaren door u alleen zijn gedragen.

Maak hierbij onderscheid tussen de lasten en kosten die hebben geleid tot vermindering van de schuld (aflossingen) / opbouw spaartegoed en kosten van groot onderhoud (a);
en kosten die samenhangen met het gebruik van de woning, klein onderhoud en de rentelasten (b).
De kosten onder (a) zijn gezamenlijke kosten, waarvan u de helft die uw ex had moeten betalen in mindering zou kunnen brengen op haar aandeel in de meeropbrengst van de woning: De kosten onder (b) kunt u naar mijn mening niet in mindering brengen en komen geheel voor uw rekening.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor jullie reacties. Ik had een standaard samenlevingscontract met mijn ex met zover ik het lees geen aanvullende afspraken. Scheiding van tafel en bed was in augustus 2013.
Kan ik het verhaal van de kosten a en b ergens terug vinden? Zodat ik dat zelf kan lezen? Mijn ex is toch eigenlijk ook gewoon verplicht om de helft van de rentelasten/spaarhypotheek te betalen?


In de artikelen 3:166 en volgende van het Burgerlijk Wetboek is geregeld hoe het zit met de gemeenschappelijke eigendom van de woning. Aandachtspunt hierbij is dat u gedurende de afgelopen 5 jaar niet de kosten alleen heeft gedragen maar ook alleen het woongenoot heeft gehad.
Het is juist dat uw ex ook haar aandeel in de rente heeft te dragen, maar zij kan hier tegenoverstellen dat zij gecompenseerd dient te worden voor het gemis van het woongenot van de gezamenlijke woning en dat zij huurlasten heeft gehad. Het is dan praktisch om de gebruikerskosten waaronder dan ook de rente toe te rekenen aan de partij die het exclusieve gebruik heeft gehad en om alleen de vermogenslasten, dwz de slechts door u gedragen kosten die de schuld hebben verminderd c.q. nodig waren voor het groot onderhoud aan de woning, nu achteraf te verrekenen met het aandeel van uw ex in de verkoopopbrengst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag