Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Rond 23.30 uur op 19 april 2018, ben ik, als fietser, aangereden door een scooter. Ik reed op het rechtse deel van het fietspad en er kwam een bocht aan. De man op de scooter reed mij tegemoet en nam de bocht iets te krap, waardoor hij op mijn wegdeel terecht kwam en ontstond er een frontale botsing. Er is geen letsel opgelopen, alleen een blauwe plek op mijn bovenbeen. Voor de rest is het voorwiel van mijn fiets kapot en van de scooter zitter er deuken en krassen in de kappen.
Na het incident heeft hij aan mij zijn telefoonnummer gegeven en zei dat hij mij niet heeft gezien, terwijl ik mijn dynamo had geactiveerd en de hele rit met licht heb gereden.
Nu is mijn vraag wat er precies moet gebeuren en of het voor beide partijen verzekerd is. Zelf ben ik nog 17 jaar oud en dus verzekerd bij mijn ouders.
Mijn bedoeling is niet dat er iemand de schuld op zich krijgt. Ik wil het gewoon op een mooie manier proberen op te lossen.

De scooterrijder is minimaal voor 50% aansprakelijk voor uw schade. De andere 50% hangt van de omstandigheden en de situatie af. U dient hem schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de schade om deze te verhalen. Als u een opgave van de schade maakt of laat taxeren bij de fietsenmaker dan heeft u een bewijs. Heeft u letsel opgelopen dan kunt u deze ook claimen. In ieder geval dient de schade zo veel mogelijk te worden geconcretiseerd. Als u wilt kunt u juridische hulp inschakelen, deze kosten dienen door de tegenpartij te worden vergoed. Ik sta u in deze kosteloos bij.
Voor meer info of hulp kunt u desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U nam als fietser deel aan het verkeer en bent in botsing gekomen met een scooter. Volgens de wet wordt u gezien als een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. De scooterbestuurder wordt gezien als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Dit betekent dat artikel 185 Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW) van toepassing is. De houder van het motorrijtuig is gehouden om uw schade te vergoeden, tenzij sprake is van overmacht. Mogelijk kan op grond van artikel 6:101 BW een eigen schuld in rekening gebracht worden aan u, maar de bewijslast daarvoor rust op de houder van het motorrijtuig.

Indien overmacht niet kan worden aangetoond door de houder van het motorrijtuig ontvangt u sowieso vijftig procent vergoeding van uw schade. Artikel 185 WVW kent een reflexwerking. Dat wil zeggen dat de houder van het motorrijtuig bij het verhalen van zijn schade in principe niet meer dan vijftig procent van zijn schade vergoed zal krijgen.

Uit uw verhaal maak ik op dat de scooterbestuurder op uw weghelft terecht is gekomen. Hiermee heeft de scooterbestuurder niet uiterst rechts gereden. Dit betreft een schending van artikel 3 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens.

U geeft aan dat u onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt van uw ouders. Ik raad aan om melding te maken bij de AVP-verzekeraar van uw ouders. Minderjarigen en uitwonende studenten vallen vaak onder de polisdekking. Ook raad ik aan om zelf geen juridische discussie aan te gaan met de houder van het motorrijtuig om verval van polisdekking te voorkomen. Uw AVP-verzekeraar zal het waarschijnlijk verder oppakken voor u en contact opnemen met de andere verzekeraar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag