Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kind van 15 begint na de zomer aan MBO 2 opleiding.
Verzorgende ouder wil dat kind boeken en studiematerialen zelf bij elkaar werkt ipv hier de kinderbijslag +allimentatie voor te gebruiken.

Dat geld is toch om dit soort kosten te betalen? Kind heeft er recht op dat kinderbijslag en allimentatie aan hem/haar wordt besteedt. Zeker als het om ipleiding gaat.

De vraag is: kan allimentatie rechtstreeks naar het minderjarige kind ten bate van de studiekosten? Hoe moet dat geregeld worden door de ouder die allimentatie betaalt?

Kinderalimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder tot het kind 18 jaar is. Vanaf de datum meerderjarigheid kan de kinderalimentatie worden betaald op een bankrekening van het kind.

De verzorgende ouder kan niet eisen van het kind dat het kind de boeken en studiematerialen zelf bij elkaar werkt. Beide ouders zijn verplicht om ieder de helft van alle kosten nodig voor de verzorging en opvoeding, dus ook de studiekosten, te voldoen.

Dat de ouders hun kinderen stimuleren om in een bijbaantje wat (zak)geld bij te verdienen is niet verkeerd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de reactie.

Het probleem is, dat de verzorgende ouder wél eist dat het minderjarige kind boekengeld bij elkaar werkt..

Er is vanuit de verzorgende ouder geen bereidheid om te overleggen over de financiën rond studiekosten.

De niet-verzorgende ouder betaalt maandelijks de kinderalimentatie en de verzorgende ouder ontvangt kinderbijslag. Er zijn dus vanuit BEIDE ouders voldoende middelen om de studiekosten te betalen. Alleen wordt het geld hier dus niet voor gebruikt door de verzorgende ouder.

Hoe zou dit afgedwongen kunnen worden? Het minderjarige kind heeft er toch recht op dat het geld aan hem/haar besteed wordt? Kan het kind dit zelf afdwingen? Waar kan het kind hier hulp bij krijgen? Is daar een instantie voor?

Vanzelfsprekend is het goed en verstandig om een kind van 15 te stimmuleren om in een bijbaantje wat bij te verdienen. Dat hoor bij het leven. Maar daar gaat het nu niet over. Het gaat echt om geld dat níet gebruikt wordt ten bate van het kind terwijl het daar wel voor bestemd is.

Met vriendelijke groet.


Feit is dat niet van het kind kan worden geeist dat het zijn eigen studiekosten betaalt. Ik adviseer de niet verzorgende ouder de verzorgende ouder schriftelijk voor te houden dat dat van het kind niet kan worden gevorderd.

Een praktische oplossing is dat de niet verzorgende ouder geld ter hoogte van de studiekosten van de kinderalimentstie inhoudt en aan de school betaald en dat ook meldt aan de verzorgende ouder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een aantal weken verder is er niks verbeterd ten bate van het kind.

De verzorgende ouder eist dat het kind van 15 meer dan 700 euro bij elkaar werkt voor studiekosten.
De niet verzorgende ouder kan kinderalimentatie niet rechtstreeks naar de opleiding overmaken als studiegeld, omdat de verzorgende ouder direct een incassobureau in de arm neemt en een klacht indient wegens wanbetaling alimentatie.

Aan het kind is (door de niet verzorgende ouder) uitgelegd dat het niet verplicht is de eigen studiekosten te betalen maar daar kan het kind in de praktijk niks mee. Het kind tkan och kan niet zomaar naar de rechter stappen om het geld waar het recht op heeft op te eisen?

En het kind zegt letterlijk: ik kan geen ruzie maken met mijn moeder.
Patstelling dus.

Nog praktisch advies?

Met vriendelijke groet.


Sorry voor de late reactie. Ik had uw nadere vraag niet gezien.

Ik adviseer u om het schoolgeld van de kinderalimentatie in te houden en over te maken naar de school.

Een deurwaarder van de verzorgende ouder zal zich wel degelijk beraden indien hij van u hoort dat de alimentatie wel betaald is en wel door middel van betaling van schoolgeld.

Niet het kind maar u zelf kunt naar de rechter stappen en haar moeder veroordeeld te krijgen tot betaling van schoolgeld.

Ik help u graag.

heeft u nog vragen? Stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag