Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Moet het bestemmingsplan van een woning & perceel met bestemming bedrijf (niet agrarisch) in het buitengebied voor verkoop gewijzigd worden naar woonbestemming (bij particuliere bewoning) of kan dit ook naderhand?

Wat zijn na koop de juridische gevolgen voor de koper indien bestemmingsplan niet gewijzigd is in woonbestemming als koper geen bedrijfsmatige activiteiten zal houden op het desbetreffende perceel.

Als u deze woning niet wilt gebruiken als "bedrijfswoning", dan moet u zich vooraf goed laten informeren of het bestemmingsplan toestaat om de woning te gebruiken als "woning" en zo ja op welke wijze dit binnenplans (dus in het bestemmingsplan zelf) is geregeld. Soms mag een "bedijfswoning" via een (vooraf te vragen / verkrijgen) omgevingsvergunning of vrijstelling toch als "woning" worden gebruikt. Is er geen binnenplanse regeling, dan wordt het ingewikkelder omdat het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor afwijkend gebruik voor een in het buitengebied gelegen object in dit geval niet via de "kruimelregeling " kan en de uitgebreide vergunningsprocedure gevolgd moet worden. Inventariseer daarom van te voren of de gemeente in principe bereid is om om te zetten naar "woonruimte" en neem ook goede opschortende / ontbindende voorwaarden op in de koopovereenkomst.

Wordt het huis gebruikt als "woning" (en niet als "bedrijfswoning") dan kan dit leiden tot een handhavingssituatie waarin door middel van bijvoorbeeld het opleggen van dwangsommen de gemeente kan afdwingen dat het gebruik als "woning" wordt gestaakt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag