Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste,

Afgelopen zaterdag ben ik onaangenaam verrast door een beveiliger die het nodig vond om, na ingrijpen van beveiligingspersoneel en politie bij een situatie, van twee mensen op intimiderende wijze (naast mensen gaan staan ter controle of de beelden wel echt gewist worden) te EISEN videobeelden die zij van de situatie gemaakt hadden (niet eens van de beveiliger in kwestie), van de telefoon te verwijderen. De beelden zijn toen verwijderd, waarna ik de discussie met de beveiliger aanging. Hoog Catharijne is een openbare gelegenheid en het maken van beelden voor eigen gebruik is altijd toegestaan. Het maken van videobeelden op openbare plekken valt onder de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van informatiegaring. Begaat deze beveiliger dan niet gewoon ook een strafbaar feit als hij mensen verbied gebruik te maken van hun rechten en zelfs opdraagt gemaakte beelden te verwijderen? Als dit niet strafbaar is, hoe kun je dan je recht afdwingen?

U heeft een punt. Ik raad u aan om een klacht in te dienen tegen de beveiligers en het bedrijf waarvoor zij werken. Ongetwijfeld heeft het bedrijf een klachtenregeling.
U kunt vervolgens ook overwegen om aangifte te doe van strafbare feiten, maar dan moet u goed bedenken welke dan. Van bedreiging (meestal met een misdrijf) lijkt me geen sprake. Wellicht is wel sprake van vernieling (artikel 200 of mogelijk zelfs 361 wetboek van strafrecht). Daarover kunt u natuurlijk altijd een advocaat raadplegen.
Succes ermee.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag