Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag,
mijn vraag gaat over of er sprake is van verjaring.
15 jaar geleden hebben ik en mijn vriendin een woning gekocht met 2 kelderboxen. 1 grote en 1 kleine. Tot een aantal jaar geleden was er geen probleem totdat een buurman problemen ging maken over de grote kelderbox. Deze zou namelijk op de kadastertekening staan als gezamenlijk en eist deze terug. De buurman probeert dit via de VVE vereniging. Nu hebben ik en mijn vriendin het verleden van de grote kelderbox uitgeplozen en het blijkt dat de grote kelderbox 40 jaar geleden in bruikleen is gegeven door de toenmalige eigenaar van het blok. Dit was een verhuurbedrijf. Nu zijn we 40 jaar verder en 3 verkopen verder. Is hier sprake van verjaring? Heeft de VVE kans om de grote kelderbox terug te vorderen? Welke stappen moet ik ondernemen om box op mijn naam te zetten? Dank voor de moeite.

Beginnen bij het begin in dit soort kwesties. Ik lees:
"Nu hebben ik en mijn vriendin het verleden van de grote kelderbox uitgeplozen en het blijkt dat de grote kelderbox 40 jaar geleden in bruikleen is gegeven door de toenmalige eigenaar van het blok. Dit was een verhuurbedrijf."
De toenmalige eigenaar heeft de kelderbox in bruikleen gegeven. In dat geval kan geen sprake zijn van verjaring . Immers er is een bruikleenovereenkomst tussen eigenaar en gebruiker, waardoor deze gebruiker nooit eigenaar (door verjaring) kan zijn geworden.

Vervolgens schrijft u:
"Nu zijn we 40 jaar verder en 3 verkopen verder."

Om verder antwoord te kunnen geven op uw vraag, zal chronologisch (van oud naar nieuw) per transactie moeten worden bekeken wat de repectievelijke verkopen hebben betekend voor de bruikleenovereenkomst en in het bijzonder of er sprake kan zijn geweest op enig moment dat de/een gebruiker van de kelderbox in juridische zin de box in bezit heeft genomen, dus het gebruik heeft voortgezet zonder dat er een afspraak was tussen de gebruiker van de box en de eigenaar van de box.
Alleen als dat het geval is, kan sprake zijn van het gaan lopen van een verjaringstermijn en zal vervolgens na 10 (de gebruiker is te goeder trouw) of 20 jaar (de gebruiker is niet te goeder trouw) de eigendom over gaan op de gebruiker. De eigendomsverkrijging als gevolg van voltooide verjaring kan bij het Kadaster worden geregistreerd.

Beoordeel dit antwoord:

Allereerst merk ik op dat bruikleen geen kwalitatief recht is, dat op opvolgende eigenaren overgaat, tenzij dit uitdrukkelijk is overeengekomen. Dit zou dan uit leveringsakte van uw appartementsrecht moeten blijken. De bruikleen is dus in principe beƫindigd met de overdracht van uw appartementsrecht door degene die de bruikleen van het verhuurbedrijf heeft verkregen. Vanaf dat moment kunnen de (opvolgende) gebruikers van de grote kelderbox/eigenaren van uw appartementsrecht mogelijk als bezitters van de kelderbox worden aangemerkt. Als dit bezit 20 jaar heeft voortgeduurd, is het recht om van de VvE om namens de gezamenlijk eigenaren het eigendom van de kelderbox terug te vorderen mogelijk verjaard. Ik ben desgewenst graag bereid om voor u uit te zoeken of er in dit geval sprake is van verjaring en indien dit het geval is namens u de VvE te vragen om medewerking te verlenen aan de inschrijving op uw naam van de kelderbox bij het Kadaster.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag