Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,
Ik heb een vraag over erfrecht/ rechten van de kinderen wanneer de ouder overlijd tijdens een scheiding .
Mijn vader is vorige week overleden terwijl hij en zijn (ex?) vrouw in scheiding lagen. Zij woonden al apart, hadden ook al een mediator aangesteld en waren en zouden het huis laten taxeren voor verkoop.
Maar met dit alles heeft de ex-vrouw met ons alle contact verbroken en hebben we geen idee wat er nu al op papier staat van afspraken of een convenant.
De mediator is nog 2 weken op vakantie... Ik meen dat mijn vader wel een testament heeft maar ik weet niet precies wat daar in staat. De ex heeft wel een notaris ingeschakeld een aantal weken geleden, maar wij krijgen de naam van deze niet.
In hoeverre hebben wij als kinderen rechten hier in? Wat is juridisch nog mogelijk voor ons? Wat hebben wij nodig om aan te tonen dat mijn vader wijzigen wilde doorvoeren?
Mijn vader wilde zo graag van deze mevrouw scheiden, we willen deze laatste wens graag doorvoeren, maar we weten niet welke 'machten'/rechten we hier als kinderen in hebben.
Ik hoor graag van u, we hebben dringend hulp nodig.
Met vriendelijke groeten

Begint u met het opvragen van het (laatste) testament van uw vader: https://www.notaris.nl/centraal-testamentenregister.

Als in het laatste testament uw vader zijn echtgenote niet heeft "onterfd" dan is zij op grond van de wet erfgenaam voor een kindsdeel en (tenzij dit testamentair door uw vader anders is geregeld) heeft zij "langstlevende rechten" wat er op neer komt dat de kinderen in beginsel pas aanspraak op hun erfdeel kunnen maken nadat de echtegenote is overleden. Wel hebben (stief)kinderen "wilsrechten", waarbij voor u met name het recht om uw erfdeel in eigendom maar belast met vruchtgebruik van langstlevende (stief)ouder te verkrijgen van belang is.

Ik begrijp uit uw vraag dat (nog) geen echtscheidingsverzoek bij de rechtbank was ingediend. In sommige gevallen is voor die situatie testamentair bepaald dat de a.s. ex -echtgenoot geen erfgenaam zal zijn, maar als een dergelijk bepaling door uw vader niet in zijn testament is opgenomen en/of er (nog) geen echtscheidingsverzoek is in gediend, dan zal het zeer moeilijk /onmogelijk zijn om uw stiefmoeder haar erfdeel te ontzeggen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag