Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn beide ouders zijn inmiddels overleden en hebben ons (7 kinderen woonachtig in Nederland) twee percelen nagelaten in Suriname. De bedoeling was om onze broer te machtigen om namens ons de zaak af te wikkelen (op onze naam laten schrijven en verkopen). Er is echter vanwege een conflict een relatiebreuk ontstaan met onze broer. Desondanks wilt hij verder gaan met de zaak en vraagt hij ons hem alsnog te machtigen. Vanwege de relatiebreuk staan we daar echter niet bepaald welwillend tegenover; het vertrouwen in hem is weg en de bereidheid om met hem samen te werken is er ook niet meer. Daar komt nog bij dat er nog al wat (financiële) risico’s kleven aan de zaak; er zal eerst fors geïnvesteerd moeten worden voordat we de percelen verkoopklaar hebben terwijl het allerminst zeker is of we het wel verkocht krijgen.

Wij hebben met z’n allen nagedacht wat te doen en hebben besloten om hem volmacht te verlenen onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarde is dat we geen aansprakelijk wensen te aanvaarden mbt de kosten en/of schulden die door hem zullen worden gemaakt om de zaak af te wikkelen, doch wensen te delen in de eventuele verkoopopbrengsten (na aftrek van de kosten/schulden).

Wij hebben hem deze voorwaarde (per mail) reeds voorgelegd en hij is er akkoord mee gegaan.

Mijn vraag is of we voldoende beschermd zijn met een dergelijke afspraak (dus middels een overeenkomst per mail) of dat het toch wijs is om de voorwaarden via de notaris in de volmachten te laten opnemen.

Ik wacht uw antwoord graag af.

Volgens mij moet eerst duidelijk zijn welke nationaliteiten uw allen bezit : Nederlands / Surinaams of beiden en hoe lang u in een bepaald land woont, om te bepalen welk recht van toepassing is. De hoofdregel is namelijk dat het erfrecht van toepassing is van het land waar u de nationaliteit van heeft , maar als u langer dan 5 jaar woont in Nederland is dat recht van toepassing. Beide stelsels lijken echter op elkaar.

En zoals u nu voorstelt aan de vereffenaar ( voorwaarden en dergelijke) druist u in tegen de regels van het Nederlandse erfrecht. Misschien is het handig om een onafhankelijke vereffenaar aan te laten wijzen op verzoek aan de rechter of alsnog samen om tafel te gaan nadat u een notaris heeft gevraagd welke regels u moet naleven?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag