Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Opschorten schulden uit nalatenschap

Geachte,

mijn minderjarige kinderen hebben in 2016 met het overlijden van hun vader de nalatenschap automatisch beneficiair aanvaard; waarvan Akte en Verklaring van Erfrecht.
Als vereffening heeft plaatsgevonden (moet nog steeds gebeuren) en restschulden blijven over, zouden deze in principe bij wet vervallen. Toch?

Kwestie:
Met de aankomende vereffening blijft er een restschuld staan bij het "Blauwe Kantoor"
De BD heeft aangegeven dat deze geenszins zal gaan vervallen. Integendeel.
Zij gaan de kinderen met het bereiken van de volwassen leeftijd over enkele jaren, alsnog aansprakelijk stellen voor de restschuld vermeerderd met rente.
Volgens hen staan ze in hun recht op deze wijze de restschuld op te schorten.
Wat ik ronduit pijnlijk vind, is dat kinderen op deze wijze en jaren na dato zó geconfronteerd kunnen worden met een schuld welke een overleden ouder in een grijs verleden had.
Kinderen worden op die wijze bewust tussen wal en schip geduwd en opnieuw in een emotionele achtbaan geplaatst. Want "iemand moet gaan betalen", zegt de BD.

Ik kan in de regels van de wet niet ontdekken waar dit geschreven staat, waarmee ik aangeef te twijfelen aan de geloofwaardigheid hiervan.
Maar heb nog steeds niemand gevonden die dit of kan bevestigen of kan ontkrachten.

Hopelijk is hier iemand aanwezig die dat wel kan. Ik dank u voor de moeite.

De vorderingen van de schuldeisers van de overledene kunnen als gevolg van de beneficiaire aanvaarding alleen worden verhaald op de bezittingen van de overledene, dus niet op de eigen bezittingen van de erfgenamen.
Strikt gezien betekent dit niet dat de (niet betaalde) vorderingen na vereffening komen te vervallen. Immers mochten er na vereffening toch nog (eerder niet bekende) bezittingen van de overledene blijken te zijn, dan horen deze bezittingen te worden gebruikt om de schulden (verder) af te lossen.
Wel zal de schuldeiser moeten voorkomen dat de vorderingen verjaren (verjaringstermijn is vijf jaar) om eventuele betaling uit "nagekomen bezittingen"nog te kunnen opeisen. Dit geschiedt door schorsingsbrieven te sturen aan de erfgenamen, waardoor er een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar gaat lopen. Ik ga er hierbij van uit dat de verjaring niet automatisch wordt geacht te zijn gestuit doordat er in het kader van de vereffening een tekort is gebleken.
Het is dus inderdaad zo dat de schulden van hun overleden vader uw kinderen op deze wijze nog lang kunnen achtervolgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag