Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik ervaar enorm veel contactgeluid in het begin jaren 70 appartement waarin ik woon.

Loopgeluiden van de bovenburen zijn storend aanwezig en soms zelfs hoofdpijn verwekkend.
Er ligt bij hun een houten vloer, inmiddels net zo oud als het pand zelf (40 jaar) en volgens de woningbouw ligt daar gewoon een goede ondervloer onder (ook 40 jaar oud).

Toch piept en kraakt die vloer(soms echt behoorlijk) en hoor ik iedere stap die zetten welke door de woningbouw wordt afgepoeierd als "leefgeluiden". Omdat mijn bovenburen nachtbrakers zijn, lig ik hiervan ook wakker.

Verder woon ik boven de gezamenlijke berging/ stalling. Ook alles daaruit dreunt door. Er hoeft maar iemand een fiets tegen de muur aan te gooien of iets te verschuiven en het is bij mij binnen te horen. Ook als er een scooter wordt neergezet, veroorzaakt dat (naast een dreun) hier een hoop trilling waardoor ik letterlijk mijn bed uit gedreund wordt als dat 's nachts gebeurd.

Toch houdt de woningbouw vol dat dit leefgeluiden zijn en dat ik het er mee moet doen. Terwijl mijn nachtrust (en dus ook woongenot) hierdoor wel enorm geschaad is.

U hoeft de kraak- en loopgeluiden niet te dulden. De woningbouw moet naar een oplossing zoeken om u het woongenot te geven waar u recht op hebt. Het kan zijn dat er isolatiemateriaal gebruikt dient te worden die beter is of die het geluidsdecibel aanzienlijk doen verminderen. Dit kan bepaald zijn in het huurcontract die ook voor andere huurders moeten gelden. Bent u het niet eens met de bepalingen t.a.v. geluidsdecibel dan kan er een onafhankelijke geluidsmeting plaatsvinden om de overlast concreet aan te tonen, waardoor de woningbouw dan gepaste maatregelen zou moeten nemen hiertegen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op mijn verzoek heeft de woningbouw via een geluidsbedrijf (die de woningbouw vaker inhuurt) een Decibel meter gehuurd waarbij ik zelf metingen moest verrichten wat dan vervolgens geanalyseerd zal worden door dat bedrijf.

Echter heb ik de resultaten dus terug en heb ik het idee dat met de resultaten in het voordeel van de woningbouw zijn gesjoemeld omdat het aantal decibellen die bij mijn metingen vermeld staan niet overal geloofwaardig zijn. Zo zijn de waardes tijdens de metingen af te lezen en alles in het rapport valt veel lager uit dan wat ik zelf ter plekke kon aflezen.

Heb loopgeluiden met hakken op beton opgenomen wat heel erg luid was (zo erg dat ik er oorpijn van kreeg) en volgens het bedrijf was de gemiddelde meting 28 decibel van die hakken, wat ik niet voor kan stellen. Want andere geluiden die ik heb gemeten waren zachter dan die hakken en dat was volgens de geluidsbedrijf 30 decibel. Ik heb dus argwaan hierbij.

Ik heb dus de grafieken van de metingen opgevraagd, maar heb daar tot nu toe nooit antwoord op gehad.

Zelf een bedrijf inhuren gaat 2000 euro kosten.


Als u de resultaten van de meting via de woningbouw in twijfel trekt, dan kunt u naast het indienen van een klacht ook met haar overleggen naar andere alternatieven om het geluid van de bovenburen te dempen bv zachte schoeisels etc. Mogelijk kan buurtbemiddeling daar een rol in spelen als de woningbouw zich niet volledig inspant. Zonder ander bewijs van de geluidshinder vrees ik dat de situatie niet anders zal zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag