Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste dame/heer,

Al 30 jaar of langer hebben wij een stukje grond in gebruik van NS vastgoed.
Daarvoor hebben wij tot 2002 voor betaald middels een huurovereenkomst.
Na 2002 stopte de betalingsverzoeken.
Er kwam geen opzegging van de huurovereenkomst.

De beplante en afgeschermde grond is bij de tuin betrokken (meer dan 30 jaar geleden) en wij zijn er altijd vanuit gegaan dat deze grond ter goede trouw gebruikt kon blijven worden.
Er is namelijk nooit een brief gekomen van NS vastgoed of de gemeente waarin kenbaar gemaakt werd dat de grond van NS vastgoed over zou zijn gegaan naar de gemeente met daarbij een nieuw huurcontract van de gemeente.

Nu anno 2018 krijgen wij een brief van de gemeente dat deze grond inmiddels hun eigendom is.
Vanaf wanneer deze grond van de gemeente is, is ons niet duidelijk, ons vermoede is sinds 2002 omdat toen de betalingsverzoeken stopte.
De gemeente laat nu blijken in hun brief dat wij de grond waarschijnlijk onrechtmatig in het bezit hebben.

Mijn vraag is nu concreet.
Komen wij in aanmerking voor verjaring ter goeder trouw (10 jaar)

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
De bewoners

Een probleem hier is dat u de grond eerst huurde, dit is een rechtsgrond die indruist tegen de verjaring waar u zich op wil beroepen. Verjaring vereist namelijk het ontbreken van goede trouw bij aanvang van het gebruik. Dat de grond is overgegaan naar een andere eigenaar is niet relevant. Minstens is er wel een overeenkomst van gebruik van de gronden ( om niet) dus zonder betaling. Deze overeenkomst kan worden opgezegd binnen een redelijke termijn.

Wel opmerkelijk is dat de gemeente zelf zegt dat u de gronden onrechtmatig gebruikt. Daarmee lijkt het alsof de gemeente niet weet dat de grond eerst werd gehuurd. Als dat bewijs blijft ontbreken zou u een beroep kunnen doen op verjaring niet te goeder trouw 20 jaar na aanvang van de onrechtmatigheid . Omdat de gemeente meent dat u in 2002 de grond onrechtmatig in bezit nam zou dus de verjaringstermijn zijn op 2022. Is de termijn eerder dan 2002 , bijvoorbeeld 1998 , dan is de termijn nu voorbij.

In geen geval is er sprake van een verjaring korte termijn , dat kan niet bij onrechtmatige in bezit neming.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Jurist,

Ik heb nog een aanvullende vraag over dit onderwerp.

Zoals gezegd is deze gehele situatie ontstaan naar aanleiding van een brief van de gemeente.
In deze brief wordt aangegeven dat er op diverse plaatsen in de gemeente onrechtmatig grondgebruik voor komt.
Volgens dit schrijven is dit grond die deel uitmaakte van de openbare ruimte nu door particulieren, bedrijven of verenigingen in gebruik is genomen.
De gemeente heeft geconstateerd dat er bij ons ook mogelijk sprake is van onrechtmatig grondgebruik.

Er bestaat bij ons geen twijfel dat dit onrechtmatig in gebruik genomen zou zijn.
Sinds de koop van het huis (ongeveer 30 jaar geleden) was er een huurovereenkomst met de vorige eigenaar van de grond, er is dus niets onrechtmatigs aan.
Deze overeenkomst is niet opgezegd, er is door de nieuwe eigenaar geen nieuw contract opgesteld, wij wisten niet eens dat er een nieuwe eigenaar was.

Mijn concrete vraag is nu:
Is er een bepaald antwoord of verweer tegen deze brief van de gemeente en bestaat er een termijn waarin dit kan plaats vinden?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, de bewoners.


Nou, u heeft nog het meeste baat aan onrechtmatige inbezitneming voor 2002 , beter 1998 , want de dief wordt ooit eens de eigenaar, als we het wettelijke systeem volgen. Gewone contracten ( afspraken) al dan niet schriftelijk , mondeling of stilzwijgend aangenomen , kunnen nooit tot verkrijging van eigendom leiden. Deze contracten kennen ook geen huurbescherming en zijn op korte termijn opzegbaar . U moet dan de grond terug geven in de opgeruimde staat.

Uit uw eerdere contract kan bij de overname worden afgeleid dat er een nieuwe contractbasis is, ook al ontbreekt een schriftelijk stuk, dat is geen vereiste voor de aanname ervan.

In dit geval zou ik de gemeente aan zet laten om te bezien met welke datum van de vermeende inbezitneming ze komen. Dus nog even niets zeggen en afwachten wat de volgende stap is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag